Από προχθές κάνει σόλο καριέρα. Ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν είναι πια ο υπαρχηγήσιμος του Μάκη Βορίδη. Δεν είναι ο «Στρατούλης» του σε μια φαντασιακή Δεξιά Πλατφόρμα. Τουλάχιστον προς στιγμήν.
Η δημόσια αποστασιοποίηση του Βορίδη από την κυοφορούμενη υποψηφιότητα Γεωργιάδη - κυοφορούμενη, γιατί η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται - δεν διαρρηγνύει τους δεσμούς μεταξύ των δύο. Απλώς αναστέλλει το σενάριο που τους ήθελε να διεκδικούν μαζί περιωπή συνιστώσας στο κόμμα που τους ενέταξε στο πολιτικό mainstream πριν από τριάμισι χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αδωνις δεν έχει μόνο ομοιότητες με τον Βορίδη. Αν ο Βορίδης «απο-τσεκουρώθηκε» - με την έννοια ότι επιχειρεί να ενσαρκώνει έναν συντηρητικό, πλην αστό πολιτικό - ο Αδωνις υφολογικά έχει μείνει πιστός στον κήρυκα του «Τηλεάστεως». Εξακολουθεί να υποδύεται τον εαυτό του.
Αυτή η «αυθεντικότητα» - ως ευφημισμός για την ακατάσχετη τηλεοπτική του έκθεση - κατέστησε και τη σύνδεση του Αδωνη με τη γαλάζια βάση τόσο εύκολη. Ο ίδιος έχει τόσο ταυτιστεί με τη λαϊκή Δεξιά που μιλάει πλέον με κομματικό σοβινισμό ασυνήθιστο ακόμη και για τα παλαιά στελέχη. Και προβάλλει την υποψηφιότητά του περίπου ως αντισυστημική - του απλού μαχητή που τόλμησε να μπει στον ανταγωνισμό με τους πρίγκιπες.
Οι λόγοι πάντως που ο Βορίδης δεν το τόλμησε θέτουν και τα όρια της κομματικής τύχης του Αδωνη. Εμπόδιο είναι ένα αρχαϊκό χαρακτηριστικό της ΝΔ. Το έδαφος είναι καραμανλικό - σε σημείο που ακόμη και οι μητσοτάκηδες θεωρούνται από ορισμένους ως επήλυδες. Πόσω μάλλον οι νεοφερμένοι από τον ΛΑΟΣ, και ιδίως ο στωμύλος Αδωνις, που ήταν κάθε άλλο παρά διακριτικός με τη ΝΔ και τον Καραμανλή όσο πυροβολούσε από την καρότσα του Καρατζαφέρη. Αυτό είναι κάτι που όλοι οι υπόλοιποι το έχουν ξεχάσει, αλλά όχι οι καραμανλικοί.
Οποια βεντέτα κι αν είναι ζωντανή σε στελεχικό επίπεδο, ο Αδωνις δεν είναι μόνος στην άποψη που εκπροσωπεί για τον προσανατολισμό της ΝΔ. Πρόκειται για μια άποψη - εκπεφρασμένη ήδη από τον σαμαρικό κύκλο - που βλέπει ζωτικό χώρο στα δεξιά του κόμματος. Εκεί άλλοι βλέπουν μόνο το συρρικνωμένο στο εκλογικό όριο ακροατήριο των ΑΝΕΛ, ενώ το μεγαλύτερο κοινό της Χρυσής Αυγής ήδη εμφανίζει συμπεριφορά «μπετόν» - αδιάβροχου στις διαρροές.
Το δεύτερο σκέλος αυτής της οπτικής, που εκφράζει ανοιχτά ο Αδωνις, προβλέπει ότι η ΝΔ θα μπορούσε να λύσει τα μάγια του Τσίπρα, αν τον παίξει πιο άγρια στην αντιπολίτευση. Αν δείξει πιο ζωηρά αντι-αριστερά αντανακλαστικά.
Μπορεί αυτή η συνταγή να έχει δοκιμαστεί. Μπορεί να έχει αποδειχτεί ατελέσφορη στο μεγάλο γήπεδο. Αλλά στο γήπεδο του κομματικού ακροατηρίου, ο Αδωνις δεν έχει τίποτε να χάσει εκπροσωπώντας την. Ακόμη κι αν δεν φθάσει μέχρι την κάλπη, δεν θα έχει χάσει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από