Η προοπτική αύξησης της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησε το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου. Οι αγορές αμφισβητούν πλέον ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορέσει να διατηρήσει τα κέρδη που είχε καταγράψει τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η ισοτιμία του ευρώ είχε διαμορφωθεί στις 24 Αυγούστου σε υψηλά επταμήνου έναντι του δολαρίου. Μετά τη λεκτική όμως παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέφερε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει άμεσα νέα δράση προκειμένου να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό, το ευρώ υποχώρησε 5% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται χθες στο 1,1197.

Σημαντικός παράγοντας για τις κινήσεις Ντράγκι θα είναι και οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να αναβάλει, προς το παρόν, την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Η κίνηση αυτή από τη Fed μπορεί να κάνει τώρα τον Μάριο Ντράγκι να αναλάβει δράση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλα μέλη της εξετάζουν αυτό το διάστημα στοιχεία που θα δείξουν εάν η ευρωζώνη ισχυροποιείται παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας ή εάν η κατάστασή της επιδεινώνεται.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αυξήσει η ΕΚΤ τη χορήγηση ρευστότητας και εκτιμά ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μπορεί να υποχωρήσει έως και δέκα σεντ.

Η ευρωζώνη υποφέρει από τον χαμηλό πληθωρισμό, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τη Γέλεν, όμως, ο Ντράγκι δεν μπορεί να βασιστεί στην εσωτερική ζήτηση για να δει τις τιμές να αυξάνονται. Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο φόβος για νέα ενίσχυση του ευρώ αλλά και τα προβλήματα στις αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να οδηγήσουν την ΕΚΤ στην απόφαση να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 1,1 τρισ. ευρώ.

Οπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ, η τράπεζα «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση» εάν τα οικονομικά στοιχεία δείξουν ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο. Κι άλλοι στενοί συνεργάτες του Ντράγκι έχουν στείλει αντίστοιχα μηνύματα από την προηγούμενη εβδομάδα που η Fed αποφάσισε να μην αυξήσει άμεσα τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

© Bloomberg News