Η πιθανότητα να αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια προκάλεσε για πολλές εβδομάδες μεγάλη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές. Μπορεί η Fed να αποφάσισε να διατηρήσει προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια αυτά, αλλά στελέχη της έστειλαν μήνυμα ότι είναι πιθανή μια αύξηση ακόμη και μέσα στο 2015.

Οι κυβερνήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ήταν καλύτερα να ανησυχούν λιγότερο για την αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τις ΗΠΑ –την οποία έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να την ελέγξουν –και να ασχοληθούν περισσότερο με την υιοθέτηση μέτρων και πολιτικής που θα κάνουν πιο ανθεκτικές τις οικονομίες τους.

Μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου δεν είναι απαραίτητα κακή για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλές απ’ αυτές, ειδικά στην Ασία, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μακροοικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ή το 2008, όταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που θα ευνοούν τις απευθείας ξένες επενδύσεις. Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ανταποκρίνονται στα οικονομικά θεμελιώδη. Ακόμη χρειάζονται εσωτερικές οικονομικές πολιτικές που θα αυξάνουν την αντοχή των χωρών σε κινδύνους. Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο τα συναλλαγματικά αποθέματα αναπτυσσόμενων οικονομιών επαρκούν για την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους τους που έχει εκδοθεί σε ξένο νόμισμα.

Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν αργά ή γρήγορα σε αλλαγή της νομισματικής τους πολιτικής ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικονομίας τους. Οι άλλες χώρες είναι καλύτερα να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε πολιτικές οι οποίες μπορούν να ισχυροποιήσουν την αντοχή τους σε οικονομικά ή νομισματικά σοκ που προέρχονται από το εξωτερικό.

Ο Σανγκ – Γιν Ουέι είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Asian Development Bank και επικεφαλής του τμήματός της για οικονομικές έρευνες.