Το πιο βαρετό φαγητό του κόσμου για εμένα στην κλασική του εκδοχή είναι οι φακές. Δεν τις έχω μαγειρέψει ποτέ. Ωστόσο, όταν ακούω κάποιον και τις φτιάχνει, ζητιανεύω… Μη με ρωτάτε γιατί. Εδώ, μία διαφορετική εκδοχή για το όσπριο που λατρεύω να μισώ.

Υλικά

300 γρ. φακές

150 γρ. χαλούμι

15 ντοματίνια

2 κρεμμύδια

1/2 λεμόνι (το χυμό του)

4 κουταλιές ελαιόλαδο

4 κουταλιές μπαλσάμικο

1 φύλλο δάφνης

Μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με το 1 κρεμμύδι ολόκληρο (καθαρισμένο όμως) και το φύλλο δάφνης. Τις σκεπάζουμε με νερό και τις βράζουμε. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Ψήνουμε για λίγο το χαλούμι είτε στη σχάρα, είτε σε τηγάνι γκριλιέρα και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Πλένουμε και κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια και το άλλο κρεμμύδι στη μέση και σε φέτες (όπως στη χωριάτικη) και τα ανακατεύουμε όλα αυτά με τις φακές.

Για το ντρέσινγκ: αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το μπαλσάμικο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε από πάνω τα υλικά μας το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.

Θρεπτική αξία

300 θερμίδες η μερίδα

Βιταμίνες: Α, Β, C, D, Ε

Ασβέστιο

Φώσφορο

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας

Κάλιο

Μαγνήσιο

Σίδηρο

Ψευδάργυρο

Φυλλικό οξύ

Ινσουλίνη