PROJECT SYNDICATE

Ακόμη και από τα τέλη του 19ου αιώνα οι οικονομολόγοι κατηγορούνταν για διάφορες «αμαρτίες», κυρίως από όσους δεν είχαν σχέση με το επάγγελμα. Κατηγορούνταν ότι αγνοούν τους κοινωνικούς στόχους για χάρη των εισοδημάτων και ότι αποτυγχάνουν να προβλέψουν σημαντικές οικονομικές εξελίξεις όπως είναι οι κρίσεις. Τελευταία όμως τέτοια κριτική ασκείται και από εξέχοντες παράγοντες του κλάδου.

Ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν έχει κατηγορήσει πολλές φορές τη νέα γενιά μακροοικονομικών μοντέλων επειδή πιστεύει ότι αγνοούν τις αλήθειες του Κέινς.

Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ορισμένα στοιχεία της είναι απορριπτέα. Τα οικονομικά δεν είναι το είδος της επιστήμης κατά την οποία μπορεί να υπάρξει μόνο ένα μοντέλο που θα είναι το καλύτερο για όλες τις περιπτώσεις. Το να βρεθεί το καλύτερο μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί είναι τέχνη και όχι επιστήμη, ειδικά όταν η επιλογή πρέπει να γίνει σε πραγματικό χρόνο.

Πολλοί που ειδικεύονται στις κοινωνικές επιστήμες αγνοούν ένα πράγμα: για να γίνει σωστή κατανόηση μιας κατάστασης αυτή πρέπει να απλουστευτεί αρκετά. Η επιλογή του σωστού οικονομικού μοντέλου που πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολη και απαιτεί εμπειρικές μεθόδους και σημαντική ικανότητα.

Οσοι όμως ασκούν εκ των έσω κριτική στους οικονομολόγους κάνουν λάθος όταν ισχυρίζονται ότι τα λάθη γίνονται επειδή οι οικονομολόγοι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη ποια είναι τα σωστά μοντέλα που πρέπει να εφαρμόζονται. Ας δεχτούμε όλες τις θεωρίες –και αυτές του Κέινς και τις κλασικές, τις ορθόδοξες και τις λιγότερο ορθόδοξες –και ας αφιερώσουμε την ενέργειά μας ώστε να γίνουμε πιο σοφοί κατά την επιλογή της θεωρίας που θα εφαρμοστεί, ανάλογα με την κατάσταση που υπάρχει.

Ο Ντάνι Ρόντρικ είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ