Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) είναι ένα νέο κόμμα που κατέρχεται πρώτη φορά σε εκλογές, το τελευταίο (έως τώρα) δημιούργημα της παρατεταμένης κρίσης του κομματικού συστήματος την τελευταία πενταετία. Ταυτόχρονα όμως η μεγάλη πλειονότητα αυτών που συναπαρτίζουν τη ΛΑΕ αντιπροσωπεύουν ένα κόμμα που ουσιαστικά προϋπήρχε, λειτουργώντας ως οργανωμένη τάση με εσωτερική αυστηρή πειθαρχία, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Η διπλή αυτή όψη της ΛΑΕ αντανακλάται με ιδιαίτερη ευκρίνεια στους συνδυασμούς που παρουσίασε, οι οποίοι αποτελούν μια σύνθεση παραδοσιακών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων 24 βουλευτές της Βουλής του Ιανουαρίου, και νέων στελεχών που θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά.

Η απουσία προηγούμενων δεδομένων σχετικά με την απήχηση της ΛΑΕ οδηγεί αναγκαστικά σε τελείως προσεγγιστικούς υπολογισμούς ως προς τη μελλοντική κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, με βάση τις διαθέσιμες δημοσκοπήσεις και επικουρικά την επιρροή των στελεχών της, σε σταυρούς προτίμησης (ως υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ). Με τις αναγκαίες αυτές επιφυλάξεις μπορούν, επομένως, να εντοπιστούν οι εκλογικές περιφέρειες όπου η ΛΑΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλέξει βουλευτές, καθώς και εκείνες όπου η διεκδίκηση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης είναι πιθανή αλλά παραμένει αβέβαιη.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν δύο έδρες στη Β’ Αθηνών (με πρώτους στη λίστα τον Δημήτρη Στρατούλη και τη Νάντια Βαλαβάνη) και από μία έδρα σε Α’ Αθηνών (Ζωή Κωνσταντοπούλου), Β’ Πειραιά (Παναγιώτης Λαφαζάνης), Α’ Θεσσαλονίκης (Δέσποινα Χαραλαμπίδου), Β’ Θεσσαλονίκης (Λίτσα Αμμανατίδου) και Ηράκλειο (Μιχάλης Κριτσωτάκης). Ιδιαίτερη περίπτωση όπου είναι σχεδόν βέβαιη η εκλογή βουλευτή της ΛΑΕ αποτελούν η Περιφέρεια Αττικής, όπου εντάχθηκε η Ραχήλ Μακρή παραγκωνίζοντας τον Αλέκο Καλύβη, καθώς και η Αχαΐα, όπου μετακινήθηκε από την Ημαθία ο Κώστας Λαπαβίτσας, με δεδομένη και την απουσία προβεβλημένου τοπικού στελέχους προερχομένου από το Αριστερό Ρεύμα.

Εκτός από αυτές τις εννέα σχεδόν σίγουρες έδρες, η ΛΑΕ έχει ισχυρές πιθανότητες να εκλέξει βουλευτές και σε δύο ακόμη μεγάλου μεγέθους περιφέρειες, την Αιτωλοακαρνανία και τη Λάρισα –όπου είναι υποψήφιοι οι επιλαχόντες των εκλογών του Ιανουαρίου Γιάννης Κολοβός και Δημήτρης Γιαλαμάς αντίστοιχα. Επίσης, με σχετικά καλή επίδοση στη Β’ Αθηνών είναι πιθανόν η ΛΑΕ να αποσπάσει και τρίτη έδρα (με τον Κώστα Ησυχο).

Στις υπόλοιπες, μικρότερου μεγέθους περιφέρειες η εκλογή βουλευτή της ΛΑΕ είναι αρκετά αβέβαιη και θα εξαρτηθεί, αφενός, από το εθνικό ποσοστό της (π.χ. στο 6% αντιστοιχούν 15 έδρες) και, αφετέρου, από την τοπική επίδοση των υποψηφίων της, αρκετοί από τους οποίους ήταν εκλεγμένοι βουλευτές τον Ιανουάριο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι περιφέρειες Μαγνησίας (Κώστας Δελημήτρος), Μεσσηνίας (Θανάσης Πετράκος), Α’ Πειραιώς (Στάθης Λεουτσάκος), Κοζάνης (Ευγενία Ουζουνίδου) και Φθιώτιδας (Βασίλης Κυριακάκης).

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εντάχθηκαν στη ΛΑΕ δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές ο Θωμάς Κώτσιος (Ευρυτανία) και ο Κώστας Ζαχαριάς (Αρκαδία). Επίσης η Αγλαΐα Κυρίτση δεν περιλαμβάνεται στις υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν αλλά ενδεχομένως θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΛΑΕ.

Για να εκλέξει όμως βουλευτή Επικρατείας το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα πρέπει να αναδειχθεί τουλάχιστον έκτο κατά σειρά σε εθνικό επίπεδο.

Μια ειδική, τέλος, κατηγορία αποτελούν οι τριεδρικές περιφέρειες Βοιωτίας, Κέρκυρας και Λέσβου, όπου από τους πέντε εκλεγμένους τον Ιανουάριο με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, οι τέσσερις πολιτεύονται τώρα με τη ΛΑΕ. Το ενδιαφέρον είναι ότι και στις τρεις αυτές περιφέρειες διεξάγεται ένας τριπλός ενδοαριστερός εμφύλιος με το ΚΚΕ να διαθέτει μία έδρα στη Λέσβο (την οποία το πιθανότερο είναι να διατηρήσει), ενώ στοχεύει να αποσπάσει και από μία έδρα στη Βοιωτία με την υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και στην Κέρκυρα με τη Μυρσίνη Χαραλάμπους (κόρη του πρώην βουλευτή Χαράλαμπου Χαραλάμπους).

Η έκβαση αυτού του τριπλού εμφυλίου θα εξαρτηθεί από το ποιο κόμμα (η ΛΑΕ ή το ΚΚΕ) θα αναδειχθεί τοπικά τρίτο, με τη ΛΑΕ, ιδιαίτερα στη Βοιωτία να διαθέτει προβάδισμα αφού εκπροσωπείται και από τους δύο εκλεγμένους με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές (Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας). Χωρίς όμως να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές του περασμένου χρόνου, τόσο στη Βοιωτία όσο και στην Κέρκυρα, η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε τοπικά τρίτο κόμμα.