Ως ακαδημαϊκός και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών χαίρει μεγάλης αναγνώρισης, αλλά στην Ελλάδα της διαπλοκής ως υπηρεσιακός υπουργός Υγείας γίνεται στόχος. Η πρόθεσή του να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς προς τους εταίρους, αναφορικά με την ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων –όπως αυτές διατυπώνονται ρητώς στο τρίτο Μνημόνιο –έχει πυροδοτήσει έναν υπόγειο πόλεμο.

Ο Θάνος Δημόπουλος… ενοχλεί για ακόμη έναν λόγο: δρομολογεί επίσης την επαναφορά της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία.

Το… χτύπημα είναι διπλό: με την πρώτη απόφαση θα έρθουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων που δεν προστατεύονται από πατέντα (off-patent) στο 50% της τιμής που είχαν όσο εντάσσονταν στο καθεστώς προστασίας. Αντίστοιχα, για τα γενόσημα προβλέπεται μείωση στο 32,5%.

Με τη δεύτερη απόφαση μπαίνει εκ νέου «στοπ» στους γιατρούς, αφού δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα με εμπορική ονομασία –ούτε στην περίπτωση που πρόκειται για γενόσημο ούτε στην περίπτωση που αφορά την αντιμετώπιση χρόνιας πάθησης.

Σημειωτέον ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής επέμενε ακόμη και λίγες ώρες πριν από την παράδοση της θέσης του ότι έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις αυτές.

Το αποτέλεσμα είναι μερίδα της φαρμακοβιομηχανίας να επιτίθεται στον Δημόπουλο. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας ωστόσο, φαίνεται να αγνοεί τις βολές.