Σας είχα προειδοποιήσει εδώ και μέρες πως το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ θα επεκταθεί και στη Νεολαία και εκεί θα είναι πιο μαζικό. Ετσι χθες, απλά οριστικοποιήθηκε το αναμενόμενο διαζύγιο.
Μετά τα επτά μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου που αποχώρησαν την περασμένη Παρασκευή για να ακολουθήσουν το εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας, ήρθε και η αποχώρηση των 37, σε σύνολο 64 μελών του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου της Νεολαίας.
Τα στελέχη που αποχώρησαν χθες είχαν ως σημείο αναφοράς -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - την προεδρική πλειοψηφία.
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση τονίζουν τη «ρητή θέση σχετικά με την αδυναμία μας πλέον να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να συμμετέχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συμπληρώνουν πως «προκρίνουμε την ψήφο σε αριστερά, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια».
Βέβαια, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα προχωρήσουν στην ίδρυση ομάδας, η οποία θα αναζητήσει συμμαχία με κάποιον άλλο φορέα της Αριστεράς. Για το εάν θα είναι η Λαϊκή Ενότητα ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το αφήνουν ανοιχτό. Οπως μου είπε ένα πουλάκι, θα περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι (ομοϊδεάτες τους) αποχωρήσαντες από τους 53 για να αποφασίσουν.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη περίπου 15 νεολαίοι που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, οδηγώντας ουσιαστικά σε διάλυση τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.   
Παλιές, κακές συνήθειες
Μπορεί να μην είναι πλέον σύντροφοι, όμως συνεχίζουν τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν όταν συστεγάζονταν στην Κουμουνδούρου. Τι συνέβη λοιπόν; Στελέχη που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζαν - κάπως πικρόχολα οφείλω να ομολογήσω - ότι οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν τα στελέχη της νεοσύστατης Λαϊκής Ενότητας δεν πάνε και πολύ καλά. «Καμιά 20αριά, 30αριά άτομα συγκεντρώνουν», έλεγαν και ξανάλεγαν.
Οι κουβέντες αυτές έφτασαν όμως στα αφτιά των λαφαζανικών, οι οποίοι δεν το άφησαν να πέσει κάτω. Από τη μεριά τους υποστηρίζουν πως οι εκδηλώσεις όλες στέφονται με απόλυτη επιτυχία και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.
Παραδέχονται όμως πως η συγκέντρωση στην Πάτρα δεν πήγε πολύ καλά. Επισημαίνουν πως στην Αχαΐα ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός θα κρατήσει δυνάμεις, αφετέρου δεν ήταν ανοιχτή εκδήλωση, αλλά προσπάθεια συγκρότησης οργάνωσης. Τι ακριβώς συμβαίνει, δεν ξέρω να σας πω. Ομως κάποιες αξίες παραμένουν σταθερές. Οπως τα - έστω πρώην - συντροφικά μαχαιρώματα.  
Αλλοι πάλι στα ίσα
Πάντως, ορισμένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν κάποια ζητήματα για τους πρώην συντρόφους τους πιο ανοιχτά. Οπως για παράδειγμα ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Κώστας Ζαχαριάδης, που είχαν την παρακάτω απορία.
Από τη στιγμή που η Ζωή Κωνσταντοπούλου εντάσσεται στο κόμμα Λαφαζάνη ως ανεξάρτητη και συνεργαζόμενη και όχι ως συνιδρύτρια, πάει να πει πως έχει κάποιες ιδεολογικές διαφορές.
Για τη θέση των νυν συντρόφων της για το νόμισμα, τι έχει να πει; Εχει την ίδια θέση μαζί του ή μήπως διαφωνεί; Και εάν διαφωνεί, πώς θα μπορέσουν να σκίσουν μαζί τα Μνημόνια και να διαγράψουν το χρέος; Δεν μπορώ να πω, έχουν κάποια βάση αυτά τα ερωτήματα. Γιατί όντως, η Ζωή δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά για την υπόθεση του νομίσματος.  
Ο λαλίστατος
Το βαρύ πυροβολικό στέλνει στην περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Βούτσης διακρίνεται για την ευχέρεια λόγου και για τη σωστή απόδοση της πολιτικής γραμμής του κόμματος. Σήμερα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πρέβεζα και αύριο στην Αρτα.
Ο Βούτσης, όπως δείχνει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Βουλής, ήταν λαλίστατος ως βουλευτής. Στο εξάμηνο έκανε συνολικά 39 ομιλίες ξεπερνώντας ακόμη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατέγραψε 37 παρεμβάσεις. Ακολουθούν οι Χάρης Θεοχάρης (Το Ποτάμι), Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από