Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις του ΟΗΕ δείχνουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού στην Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες λόγω του χαμηλού αριθμού γεννήσεων και του υψηλού προσδόκιμου ορίου ζωής. Ομως πιο σημαντική απειλή για την ευημερία των ανθρώπων αποτελεί η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού σε πολλές φτωχότερες χώρες.

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού καθιστά αδύνατη τη δημιουργία θέσεων εργασίας με ανάλογους ρυθμούς. Οι δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ανεπτυγμένες οικονομίες είναι μικρότερες αναλογικά και σε αυτό συμβάλλει η υιοθέτηση αυτοματισμών στην αγορά εργασίας, που μειώνει την ανάγκη για προσωπικό. Αυτοί οι αυτοματισμοί όμως θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπου ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς και υπάρχει κίνδυνος μεγάλης αύξησης της ανεργίας.

Η υψηλή ανεργία στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και η πολιτική αστάθεια σε πολλές χώρες μπορεί να μην επιτρέψουν τη μείωση του πληθυσμού της Ευρώπης. Αυτό θα συμβεί εάν στην Ευρώπη συνεχίσει να καταφθάνει πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών από χώρες με προβλήματα.

Είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των γεννήσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Χρειάζεται μόνο παροχή μεθόδων αντισύλληψης και ελευθερία στις γυναίκες αυτές να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποφάσεις για το πόσα παιδιά θέλουν να κάνουν. Η πιο σημαντική δημογραφική πρόκληση για τον κόσμο είναι να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα είναι μορφωμένες και ελεύθερες να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Ο Αντερ Τέρνερ είναι πρώην πρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και πρώην μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Βρετανίας. Επίσης, είναι στέλεχος του Κέντρου Χρηματοπιστωτικών Σπουδών στη Φρανκφούρτη.