Το θυελλώδες ξεπούλημα μετοχών στο κινεζικό χρηματιστήριο που ξεκίνησε τον Ιούνιο και πυροδότησε σειρά κρατικών παρεμβάσεων για να στηριχθούν οι τιμές σε συνδυασμό και με την πρόσφατη υποτίμηση του γουάν δεν ήταν παρά η αρχή.

Καθώς ο κινεζικός καπιταλισμός αρχίζει να ωριμάζει, εν μέσω νέων στοιχείων για την επιβράδυνση της οικονομίας επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι κάποιες εταιρείες αποφασίζουν να αποτραβηχτούν από την αγορά και ότι οι πιο πλούσιοι κινέζοι επενδυτές κινούνται προς την έξοδο από το χρηματιστήριο της Σαγκάης ρευστοποιώντας όλο και περισσότερο τις θέσεις τους. Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους και δείχνουν ότι ο αριθμός των επενδυτών με χαρτοφυλάκιο άνω των 10 εκατ. γιουάν (1,6 εκατ. δολάρια) μειώθηκε κατά 28% τον Ιούλιο, παρ’ ότι στον αντίποδα όσοι κατέχουν λιγότερα από 100.000 γουάν αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 8%.

Με άλλα λόγια, οι επενδυτές με τα πιο μεγάλα πορτοφόλια βρίσκουν όλο και λιγότερους λόγους για να αποκτήσουν μετοχές κινεζικών εταιρειών καθώς τα φετινά εταιρικά κέρδη εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλά, ενώ την ίδια στιγμή οι αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων παραμένουν από τις υψηλότερες παγκοσμίως εξαιτίας του ράλι των προηγούμενων ετών.

Μετά και την πρόσφατη υποτίμηση του γουάν από την κεντρική τράπεζα της Κίνας που έγινε σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω επιβράδυνση των εξαγωγών της χώρας, αλλά ενίσχυσε τις εκροές κεφαλαίων, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναρωτιούνται κατά πόσο η αγοραστική δύναμη στην Κίνα είναι τέτοια ώστε να δικαιολογεί μελλοντικά περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών.

Η υποτίμηση του γουάν έφερε μεγάλη αναστάτωση τόσο στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη χώρα όσο και στις αναπτυγμένες καθώς οι εξαγωγές τους έγιναν ξαφνικά πιο ακριβές για τους κινέζους καταναλωτές.

Χθες οι κινεζικές αγορές γνώρισαν εκ νέου ισχυρές πιέσεις καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει περαιτέρω υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας ότι δεν βλέπει λόγο για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο οι πλούσιοι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται. Ο αριθμός όσων διαθέτουν χαρτοφυλάκια με τουλάχιστον 10 εκατ. γουάν μειώθηκε σε περίπου 55.000 τον Ιούλιο από 76.000 τον Ιούνιο. Τα στοιχεία προέρχονται από το κινεζικό αποθετήριο αξιών.

Σωρευτικά ο δείκτης Shanghai Composite έχει υποχωρήσει 27% από το υψηλό της 12ης Ιουνίου και ενώ είχε προηγηθεί μια ανοδική κούρσα 152% το προηγούμενο έτος.

© Bloomberg News