Τις τραγικές ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό τόσο στα τελωνεία όσο και στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την γενικό γραμματέαγ Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως υπήρξε συμφωνία ώστε να ενισχυθεί το προσωπικό με διαφορετικούς τρόπους καθώς δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις. Έτσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις εξής κινήσεις:

* Κλειστές εφορίες ορισμένες ημέρες ώστε οι υπάλληλοι να ασχολούνται με έλεγχο (οι ημέρες και ο αριθμός των υπαλλήλων θα ορίζονται διαφορετικά κατά περιοχή)

* Διακοπή αποσπάσεων υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή Αρχή (Περίπου 300 άτομα – Θα εξαιρεθούν τουλάχιστον όσοι είναι στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το γραφείο πρωθυπουργού)

* Αξιοποίηση σε φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ακόμα και εκείνων που δεν έχουν μέχρι τώρα τέτοια δικαιοδοσία

* Μετάταξη 1.000 υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο υπουργείο Οικονομικών με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

* Άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών προσλήψεων

Ωστόσο όλα αυτά όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης θα τεθούν και στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ το βάρος θα πέσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.είναι στην κορυφής της ατζέντας των κ.κ. Αλεξιάδη και Σαββαΐδου, οι οποίοι ήδη έχουν δώσει αυστηρές οδηγίες στις υπηρεσίες για «σαφάρι» ελέγχων.

Τα μικτά κλιμάκια των εφοριών διενεργούν ήδη ελέγχους στους καταναλωτές για το αν έλαβαν απόδειξη κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Μάλιστα, αν οι πολίτες εξέρχονται από ιατρείο, συνεργείο, γυμναστήριο ή φροντιστήριο δεν λείπουν και οι ερωτήσεις για τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.

Οι έλεγχοι γίνονται σε διάφορα επίπεδα. Όσον αφορά στους καταναλωτές, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η κ. Σαββαΐδου στις ΔΟΥ και τους ελεγκτές, αν διαπιστωθεί κατά την έξοδό τους από κατάστημα ότι έχουν απόδειξη δεν θα χρειάζεται η είσοδος των εφοριακών στην επαγγελματική έδρα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι ελεγκτές εισέρχονται στο κατάστημα και αρχίζει το ξεσκόνισμα των στοιχείων.

Για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, ο έλεγχος γίνεται από τραπέζι σε τραπέζι και στη συνέχεια επικεντρώνεται στη γνησιότητα της ταμειακής.