Σε πέλαγος των φεστιβάλ μετατρέπεται το Αιγαίο για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου με διοργανώσεις που περιλαμβάνουν πλήθος εκδηλώσεων.

Κάλλιστα δηλαδή κάποιος μπορεί να οργανώσει τις διακοπές του με γνώμονα τα φεστιβάλ. Ορισμένα μόλις που έχουν αρχίσει, άλλα θα σηκώσουν αυλαία τον Ιούλιο και κάποια που ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για γνωστοποίηση προγραμμάτων. Στο κείμενο που ακολουθεί διαμορφώνεται μια εικόνα από- κατ’ αρχήν- 13 φεστιβάλ του ελληνικού αρχιπελάγους.

Στο φεστιβαλικό χάρτη φέτος προστίθενται δύο νέα- διεθνή!- φεστιβάλ, της Άνδρου και του Μολύβου οι εκδηλώσεις των οποίων είναι προγραμματισμένες τον Αύγουστο.

Η περιήγηση στο Αιγαίο έχει αφετηρία (ημερολογιακά) το Ηράκλειο Κρήτης και το θέατρο Τεχνόπολις. Οι εκδηλώσεις του επι τω πλείστον συναυλίες περιλαμβάνουν και εκείνες των Ορφέα Περίδη (20/7), Blues Wire (24/7) και Γιάννη Χαρούλη (27,28/7), Αλκίνοου Ιωαννίδη (3/8), Φοίβου Δεληβοριά και Μαρίζας Ρίζου (7/8), Νατάσσας Μποφίλιου (25/8), Τζίμη Πανούση (2/9), Active Member (7/9).
Στη Χίο είναι σε εξέλιξη φεστιβάλ φωτογραφίας (θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου) που πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία του νησιού: σε ένα αρχοντικό του Κάμπου, στον βιομηχανικό χώρο των παλαιών σφαγείων, στο αστικό αρχοντικό του ιδρύματος Μαρίας Τσάκου, στη δημοτική πινακοθήκη Χίου, στο ΔΗΠΕΘΕ Βόρειου Αιγαίου.
Ολες οι εκθέσεις με θέμα το ταξίδι είναι αφιερωμένες στην κινητήρια δύναμη που έφερε τον πολιτισμό και το εμπόριο της Χίου στα πέρατα του κόσμου: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τεργέστη, Οδησσό, Βομβάη.
Με ταινίες, θεατρικά έργα, συναυλίες, φωτογραφικές εκθέσεις, σεμινάρια (τεχνικής εναέριων ακροβατικών θέσεων σε πανιά) και παραδοσιακές μουσικές γιορτάζει το φεστιβάλ Ικαρίας τα δέκα χρόνια του θεσμού (Icarus Festival). Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου (1-5/7) στον Αγιο Κήρυκο είναι για σινεφιλ, την επόμενη (6-12/7) στον Εύδηλο κάνει απόβαση ο Νίκος Τουλιάτος με την Ηχόδραση του για μαθήματα κρουστών και πιο μετά (21/7) οι Άριελ Πέρεθ και Μαργαρίτα Πλέσσα παρουσιάζουν τη μουσικοχορευτική παράσταση τάνγκο Aires de Argentina. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται συναυλία των Έλλης Πασπαλά- Τάκη Φαραζή (31/7) στον Άγιο Κήρυκο , έκθεση φωτογραφίας- «Πορτραίτα Ικαριωτών»- (2-8/8 στο παλαιό δημαρχείο Αγίου Κηρύκου), συναυλία των Burger project (7/8) στις Ράχες, αλλά και σεμινάρια με θέμα «Ηλύρα του Αιγαίου» (10-14/10) από τον Γιώργη Βουγιουκλάκη.
Η δεύτερη δεκαετία του Φεστιβάλ Αιγαίου με τίτλο «Εξαίρετη μουσική σε ένα εξαίρετο κομμάτι του Αιγαίου» θα ξεκινήσει (12/7) με την όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι (1797) σε μουσική διεύθυνσηΠίτερ Τίμπορις (γενικού διευθυντή του φεστιβάλ) στο εμβληματικό θέατρο «Απόλλων» στην Ερμούπολη της Σύρου .
Άλλα έργα που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 11ου (διεθνούς) φεστιβάλ Αιγαίου είναι: η εισαγωγή «Ροζαμούνδη» του Σούμπερτ και το Τριπλό Κοντσέρτο του Μπετόβεν από το Τριο 92 (Βραβείο Bachauer 2014) στις 15/7, «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Προκόφιεφ – συναυλία για παιδιά (20/7) σε μουσική διεύθυνση τουΝτίρκ Μπόιγ (με απαγγελία από τον κάτοικο ΣύρουΓεώργιο Μιχαλάκη) και η όπερα «Many Moons» του Κλοντ Ντεμπισί για παιδιά από τo Greek Opera Studio.
Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι σε εξέλιξη το 3ο διεθνές φεστιβαλ κινηματογράφου του νησιού (το πρόγραμμα του δεν είχε ανακοινωθεί ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) ενώ την Κυριακή (12/7) θα αρχίσει το 4ο φεστιβαλ Ακορντεόν (και των εργαστηρίων των καλλιτεχνών Open Art Studios) στην έπαυλη Τσιροπινά Ποσειδωνίας. Το προγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 18 συναυλίες που θα ολοκληρωθούν στις 24 Ιουλίου. Στην Ερμούπολη εξάλλου οργανώνεται και η όγδοη γιορτή κινουμένων σχεδίων, το διεθνές Aniμasyros (24-27 Σεπτεμβρίου) με περίπου 200 ταινίες κινηματικής παραστασεογραφίας στο διαγωνιστικό και φοιτητικό τμήμα, με εργαστήρια για παιδιά και για άτομα με αναπηρίες και εκπαιδευτές ειδικής αγωγής. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ιαπωνία.
Με ακούσματα από τη χώρα της ρομαντικής μουσικής (20/7) ανοίγει ο κύκλος εκδηλώσεων του δεύτερου φεστιβάλ Santorini Arts Factory και ακολουθεί η παράσταση stand up κωμωδίας «Φέτα με τη βασίλισσα» (24,25/7) της Κατερίνας Βρανά. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 25 Αυγόυστου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την «Ιστορια του στρατιώτη» (1/8) του Ιγκόρ Στραβίνσκι από το Kyklos Ensemble, η συναυλία «Μαμά, θα κάνω μπάντα» για μικρούς και μεγάλους (4/8) των Burger Project, το έργο «Κατερίνα» (17,18/8) του Αύγουστου Κορτώ, συναυλία των Έλλης Πασπαλά- Vassilikos (19/8).
51 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μεγαλου και μικρoύ μήκους θα προβληθούν στο 5ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Πάτμου (23-29 Ιουλίου). Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν 10 σεμινάρια, εργαστήρια και ομιλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών, ενώ για δεύτερη χρονιά θα διεξαχθή διαγωνισμός σεναρίου μικρού μήκους για έλληνες. Οι δέκα επικρατέστεροι θα ταξιδέψουν στο νησί της Αποκάλυψης (για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του) και ο νικητής θα δεί την πρόταση του να υλοποιείται (σε παραγωγή OTE TV).

Με συναυλίες των Μελίνας Κανά, Ελένης Τσαλιγοπούλου και Κώστα Λειβαδά στις 25 και 26 Ιουλίου αντιστοίχως, αρχίζει το 4ο φεστιβάλ Σερίφου. Μέχρι και τις 13 Αυγούστου που ρίχνει αυλαία (με συναυλία του Βαγγέλη Κορακάκη) τα βράδια στο νησί θα κυλήσουν με Ανδριάνα Μπάμπαλή και Rous (29/7), Παναγιώτη Καλαντζόπουλο (1/8), Σόνια Θεοδωρίδου (7/8), Ηλία Λιούγκο και Σοφία Αβραδίμου (9/8). Στις εκδηλώσεις έχει ενσωματωθεί και το 7ο φεστιβάλ Σουραυλιού (μικρός ποιμενικός αυλός).

Τρείς οι βασικοί άξονες του 15ου φεστιβάλ Νάξου που θα γίνει στον επιβλητικό πύργο Μπαζαίου (12ο χλμ. Χώρα Νάξου-Αγιασσός). Συναυλίες των Κωστή Μαραβέγια (5/8), Έλλης Πασπαλά- Vassilikou (16/8) και Χόσεπ Τέρο από την Καταλονία (θα παρουσιάσει μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη), θεατρικές παραστάσεις- «Αβελάρδος και Ελοϊζα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και «Γάμος» σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά- στις 8 και 23 Αυγούστου αντιστοίχως, και έργα για παιδιά («Θα φάμε τα μουστάκια μας» στις 17/7, «Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων» στις 12 και 21/8), αλλά και κινηματογραφική θεματική ενότητα («Ο μετανάστης στον ελληνικό κινηματογράφο») με τις ταινίες «7 θυμοί», «Mirupafshim: καλή αντάμωση», «Γάλα», «Τάνγκστεν». Έχει όμως και τετραήμερο ιαματικό θεατρικό σεμινάριο (Summer School Drama Therapy).
Ο γύρος του κόσμου σε επτά ημέρες (7-13/8) σχηματίζεται στο φεστιβαλ νέων καλλιτεχνών Σάμου που θα γίνει στο αρχείο θέατρο του Πυθαγόρειου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ρώσικη λαϊκή μουσική συνυφασμένη με ακούσματα από την παγκόσμια μουσική σκηνή που θα παρουσιάσει το Terem Quartet (7/8), έργα μουσικής δωματίου από την νοτιοκορεάτισα δεξιοτέχνη του βιολιού Γιέ Έουν Τσόι και την γερμανίδα πιανίστα Σίλκε Αβενχάους (8/8) καθώς και βραδιές τζαζ, πιάνου και όπερας.
Με συναυλία των Πλιάτσικα- Μηλιώκα (1/8) κάνει την παρθενική εμφάνιση του στα θερινά νησιωτικά φεστιβαλικά δρώμενα το φεστιβάλ Άνδρου (με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Βούλγαρη). Ακολουθούν οι «Τρωάδες» του Ευρυπίδη (12/8) από το Εθνικό θέατρο και τον Σωτήρη Χατζάκη, οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη (17/8) από το Γιάννη Κακλέα, συναυλία από την Κατερίνα Πολέμη (20/8) με τραγούδια και μουσικές από τον κινηματογράφο, αλλά και από την Δήμητρα Γαλάνη και το κουαρτέτο Chronos (25/8) που θα διατρέξουν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού.
Στο χάρτη των θερινών φεστιβαλικών διοργανώσεων τοποθετείται και ο Μόλυβος Λέσβου με το πρώτο- διεθνές κι αυτό- φεστιβάλ μουσικής (19-21/8). Υπόσχεται ένα ρεσιτάλ «Μεταμορφώσεων»- όπως τιτλοφορείται- κλασικής μουσικής από σολίστες εγνωσμένης αξίας όπως ο γερμανός κλαρινετίστας Σεμπάστιαν Μαντς, η αμερικανδία βιολονίστρια Κάρολάιν Γκούλντινγκ, ο γερμανός βιολοντσελίστας Μπένεντικτ Κλέκνερ, ο βρετανός μαέστρος Τζούλζ Γκέηλ, ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, οι Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν.
Στην πάλλευκη Μάρπησσα της Πάρου και φέτος οργανώνονται (23 έως 25 Αυγούστου) οι επιτυχημένες πολιτιστικές διαδορμές στον ιστό του παραδοσιακού οικισμού μέσα απο εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες, παιχνίδια και εργαστήρια. Το προγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παιχνίδια για παιδιά («Το τρίβιαλ των αισθήσων», 23/8), αφήγηση για ενήλικες («Παραμύθια σε στράτες πελαγίσιες», 23/8), συναυλία (Σταύρου Λάντσια, 23/8), θεατροπαιδαγωγικο εργαστήριο («Ταξίδι στη γή της επαγγελίας», 24/8) για παιδιά 11-15 ετών, περιβαλλοντική δράση για παιδιά και ενήλικες («Ένα πρωινό στον υγρότπο του Μώλου», 25/8), εργαστήριο κεραμικής (25/8).

Με θρησκευτική μουσική της Αρμενίας (φόρος τιμής στα θύματα των Αρμενίων με αφορμή 100 χρόνια από τη γενοκτονία τους) ανοίγει (28/8) ο κύκλος εκδηλώσεων του φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικης Πάτμου (με διάρκεια έως τις 5/9). Έπονται βυζαντινοί ύμνοι από τη χορωδία ιεράς μονής Κύκκου της Κύπρου (29/8), συναυλία θρησκευτικής μουσικης από το Μεσαίωνα ως τις μέρας μας από την ορχήστρα του φεστιβάλ Πάτμου (30/8), η εκπαιδευτική μουσικοθεατρική παράσταση «Ο βασιλιάς τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών» (31/8), άριες και προσευχές από όπερες και θρησκευτικά κλασικά τραγούδια (1/9) χορωδιακά θρησκευτικά έργα των ΠΑπακωνσταντίνου, Μπαχ, Μότσαρτ, Λότι, Ρούτερ και άλλων (2/9).