«Δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς όρους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό αίτημα προς τον ΕΜΣ θα πρέπει να περιλαμβάνει και παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εύρος του προγράμματος βοήθειας, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι δεν έχει να κάνει με το τι έχει συζητηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και τόνισε ότι πρέπει να είναι ένα «ευρύ και προς το μέλλον προσανατολισμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Λογική και αξιόπιστη πυξίδα για αυτό θα ήταν η τελευταία έκθεση της τρόικας τον Δεκέμβριο του 2014, όπου αναφέρονται 15 τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρέπει να κλείσει κενά, πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Γιέγκερ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο αναμένουν ότι στην περίπτωση απόφασης έναρξης διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, από την ελληνική πλευρά θα δοθούν, ήδη, κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, σαφή μηνύματα, τα οποία θα επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη ή μέρος της. «Περιμένουμε τότε, όχι μόνο λόγια πρόθεσης, αλλά και πράξεις» σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι στη λίστα των προαπαιτούμενων (prior actions) υπάρχουν αρκετά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και να περάσουν από την ελληνική Βουλή.