Οι εποπτικές Αρχές σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου οι ελληνικές τράπεζες ελέγχουν μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού κλάδου θωρακίζουν τις άμυνές τους καθώς φοβούνται ντόμινο από μια οικονομική κατάρρευση της χώρας μας.

Χθες η Σερβία και η ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν την υιοθέτηση στοχευμένων κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτρέψουν την εκροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εξαρτώνται περισσότερο από τις ελληνικές τράπεζες, βασίζονται για την άμυνά τους σε κεφαλαιακά αποθέματα που ήδη υπάρχουν αλλά και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους σε όλα τα Βαλκάνια. Οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκάλεσαν πλήγμα στις μετοχές, στα εθνικά νομίσματα και τα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών μετά το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες ελέγχουν το 28% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου στη Βουλγαρία και τουλάχιστον το 12% στη Ρουμανία και τη Σερβία.

«Ορισμένες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα η Βουλγαρία αλλά και η Ρουμανία, είναι άμεσα εκτεθειμένες στην Ελλάδα επειδή έχουν ισχυρές εμπορικές και τραπεζικές σχέσεις», ανέφερε ο οικονομολόγος της Capital Economics Νιλ Σίαρινγκ.

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank Ergasias, Εθνική και Alpha, έχουν θυγατρικές στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Οι δύο τελευταίες έχουν επίσης δραστηριότητες στην ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι χθες η Royal Bank of Scotland προειδοποίησε για τα κρατικά ομόλογα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας επικαλούμενη την έκθεση των χωρών αυτών στην Ελλάδα.

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας μείωσε τις συναλλαγές που μπορούν να πραγματοποιούν οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και αύξησε την εποπτεία. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας μπορεί να αποκτήσει τον «αρχικό έλεγχο» ελληνικών τραπεζών και να βοηθήσει να εξευρεθούν επενδυτές για να τις αγοράσουν εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφεραν στελέχη της. Η Ρουμανία έχει συμφωνία που επιτρέπει στις θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στο έδαφός της να αρνηθούν αίτημα των ιδιοκτητών των τραπεζών από την Αθήνα για ανάληψη ή μεταφορά καταθέσεων. Η κεντρική τράπεζα της ΠΓΔΜ διέταξε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις και τα δάνεια από τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

© Bloomberg News