Χαράς ευαγγέλια για την ιαπωνική νεολαία. Χρειάστηκαν 67 χρόνια για να αλλάξει ο νόμος Φουέιχο, αλλά τώρα, έπειτα από έντονες συζητήσεις μέσα στην κυβέρνηση του Τόκιο, η απόφαση ελήφθη. Από τον Ιανουάριο του 2016 τα χορευτικά κλαμπ σε όλη την επικράτεια θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά και μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή πρακτικά όλο το 24ωρο. Απαραίτητη προϋπόθεση ο φωτισμός τους να είναι πιο ισχυρός από 10 lux, διότι αλλιώς θα χαρακτηριστούν «επιχείρηση ενήλικης διασκέδασης», κάτι που δεν θα συμβάλει ιδιαίτερα στη φήμη τους.

Μια μεγάλη νίκη για τους νεαρούς Ιάπωνες που διεκδικούσαν το δικαίωμα στον μεταμεσονύχτιο χορό με κάθε τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι δεν διεκδικούσαν τόσο έντονα το δικαίωμα της ψήφου στα 18 –και αυτό όμως τους δόθηκε. Η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη και προσθέτει 2,4 εκατομμύρια ονόματα στους εκλογικούς καταλόγους στη χώρα με τον πληθυσμό που γερνά πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη: το 26% των Ιαπώνων είναι άνω των 65 ετών. Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ δεν έδειξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένους δεκαοκτάρηδες για το δικαίωμα στην ψήφο.

Πάντως, οι κάλπες δεν είναι τόσο προβλέψιμες στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα μπορεί η συμμετοχή να ήταν η χαμηλότερη στην Ιστορία και το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να επικράτησε άνετα, όμως σημειώθηκε μια μεγάλη έκπληξη: το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιαπωνίας αναδείχθηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε τοπικό επίπεδο. Αυτό σε συνδυασμό με τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όπου οι κομμουνιστές συγκέντρωσαν 6 εκατομμύρια ψήφους και αύξησαν τις έδρες τους στη Βουλή από 8 σε 21, δείχνει μια αναπάντεχη δυναμική για ένα κόμμα που συνεχίζει να έχει στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και τον τερματισμό της συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Στα μέλη του, όμως, δεν περιλαμβάνονται πολλοί νέοι.

Μα με τι ασχολούνται τελικά οι νέοι της Ιαπωνίας; Η κυβέρνηση έχει μια ιδέα. Η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό σχεδιασμού τουαλέτας που ανακοίνωσε πρόσφατα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σε μια χώρα όπου οι τουαλέτες ακολουθούν τα άλματα της τεχνολογίας, το θέμα έχει αναδειχθεί ως ιδιαίτερα σημαντικό. Στόχος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 να παρουσιαστούν «οι καλύτερες τουαλέτες στον κόσμο», δηλαδή «να είναι άνετες, ασφαλείς και να προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες στις γυναίκες». Αυτά και πολλά άλλα αναφέρονται στην ανακοίνωση του διαγωνισμού που έγινε σε 145 σελίδες, όπου περιγράφεται πως εκτός από τα σχέδια των φουτουριστικών τουαλετών θα πρέπει να σταλούν στην ειδική επιτροπή και τα σχεδιαγράμματα που θα επιτρέπουν στους μη Ιάπωνες να κατανοήσουν τη χρήση του πλήθους των κουμπιών που πλέον χρησιμοποιούνται στη σημαντική ανθρώπινη διαδικασία η οποία διαδραματίζεται στις τουαλέτες.