Εχοντας ως δεδομένο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει κάποια συμφωνία, οι τράπεζες ετοιμάζονται για τον νέο γύρο των τεστ αντοχής στα οποία θα τις υποβάλει η ΕΚΤ. Οπως εξηγούν, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, μια και τα προβλήματα θα είναι άμεσα και καταιγιστικά.

Ακόμα όμως και αν δεχθεί κανείς το θετικό σενάριο, η επόμενη μέρα για τις τράπεζες μόνο εύκολη δεν είναι. Τους τελευταίους μήνες στηρίζονται στα κεφάλαια του ELA για να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους, βλέποντας ταυτόχρονα τις καταθέσεις να κάνουν φτερά και τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται.

Οταν πέρασαν τα τεστ αντοχής του 2014, οι ελληνικές τράπεζες και μαζί τους η ΕΚΤ είχαν κάνει άλλους υπολογισμούς, τόσο αναφορικά με τις καταθέσεις και τα δάνεια όσο και σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας. Η πραγματικότητα τους διέψευσε, και σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, οι παραδοχές απέχουν παρασάγγας από την ισχύουσα κατάσταση.

Γι’ αυτό και η Φρανκφούρτη έχει ήδη στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών: οι ισολογισμοί τους θα περάσουν εκ νέου από το μικροσκόπιο, μαζί με τα σχέδια κεφαλαιακής τους αναδιάρθρωσης, τα οποία ομοίως έχουν παραστρατήσει από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ετσι, προκειμένου να παραμείνουν φερέγγυες και συστημικές, οι τράπεζες θα κληθούν, αργά ή γρήγορα, να μπουν σε νέες διαδικασίες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει ξεκαθάρισμα των επισφαλειών, απαλλαγή από μη τραπεζικές δραστηριότητες αλλά και μείωση λειτουργικού κόστους και προσωπικού.

Οι ίδιοι οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι πολύ δύσκολα θα αντλήσουν για ακόμη μία φορά χρήματα από τις αγορές μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Οι προηγούμενοι επενδυτές έχουν δει την αξία της τοποθέτησής τους να ψαλιδίζεται και η τρέχουσα συγκυρία δεν ευνοεί την άντληση νέων κεφαλαίων.

Ετσι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι την επαύριον των πολιτικών διαπραγματεύσεων έρχεται και η δική τους σειρά. Και μπορεί η ΕΚΤ να στηρίζει σταθερά το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αυτή τη φορά όμως οι έλεγχοί της αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηροί.