Ριζότο αλλά ελληνικά καλύτερα, αφού περισσότερο σπυρωτό, παρά κρεμώδες βγαίνει το ρύζι στη συγκεκριμένη συνταγή.

Υλικά για τέσσερα άτομα

400 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (αρμπόριο κατά προτίμηση)

40 γραμμάρια βούτυρο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη

300 γραμμάρια καπνιστό σολομός κομμένος σε μικρά κομμάτια

100 ml λευκό, ξηρό κρασί

700 ml ζωμός κότας

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη σκελίδα ολόκληρη και το ρύζι. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο και αφαιρούμε την σκελίδα σκόρδου. Προσθέτουμε λίγο το ζωμό κότας και το κρασί κι ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια. Είναι σημαντικό να ανακατεύουμες συνέχεια, διότι έτσι αποκτά το αρμπρόριο την κρεμώδη υφή του. Μόλις σώνεται το υγρό προσθέτουμε και ανακατεύουμε.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι το ρύζι μας να μαλακώσει (περίπου 15 λεπτά) και στη συνέχεια αφήνουμε να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά, αλλά όχι όλα.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα σολομού κομμένη σε μικρά κομμάτια, την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάνε παντού τα υλικά.

Σερβίρουμε το ριζότο μας σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με την υπόλοιπη ποσότητα καπνιστού σολομού και φρεσκοτριμένο πιπέρι (Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο γαρνίρισμα με ξύσμα λεμονιού).

Διατροφική αξία

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τufts, ο μαγειρεμένος σολομός περιέχει 1,5 γραμ. ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ανά 100 γραμμάρια. Έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα, το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και επιπλέον βοηθάει τη μνήμη.

Συνταγή από τις προσωπικές σημειώσεις μαγειρικής της δημοσιογράφου Δήμητρας Σκούφου