Μια σκηνή: Σε μια γωνιά του λιμανιού του Πότζαλο, στη Νότια Σικελία, υπάρχει ένα νεκροταφείο πλοίων αλλιώτικο από τα άλλα. Εκεί μεταφέρονται πολλά από τα πλοιάρια διακινητών που κατάσχουν/ανασύρουν οι ιταλικές Αρχές. Ενας ανταποκριτής του BBC, ο Ντάνιελ Γκόρντον, το επισκέφθηκε πρόσφατα. Σε κάποια καταστρώματα, υπήρχαν πάντα τα υπάρχοντα που άφησαν πίσω οι τελευταίοι επιβάτες: ένα μαύρο σακίδιο, ένα φθαρμένο τζάκετ, ένα παιδικό παπούτσι. Ενα συγκεκριμένο καΐκι που είδε ήταν πεντακάθαρο: το είχαν καθαρίσει κάποιοι λιμενεργάτες από σεβασμό. Διότι, αφού το τράβηξαν στη στεριά, είχαν ανακαλύψει κλειδωμένους στο αμπάρι 46 νέους ανθρώπους, νεκρούς από μέρες.

Λίγοι αριθμοί: Μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής, η Ευρώπη βίωσε το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών από τις αρχές του 2015. Σύμφωνα με τη Frontex, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι που είχαν αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης στοιβαγμένοι σε 25 σαθρά πλοιάρια διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Πνιγμένοι ανασύρθηκαν «μόλις» 17. Οπως έγραψε η «Γκάρντιαν», και δεν μπορείς να την κατηγορήσεις για τη διατύπωση, «ο ρυθμός με τον οποίο πνίγονται μετανάστες στη Μεσόγειο έχει επιβραδυνθεί μετά την επανάληψη των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων διάσωσης τον Μάιο».

Μια ανακοίνωση: Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν χθες από κοινού σαφές πως καθόλου δεν συμφωνούν και δεν βρίσκουν δίκαιη την πρόταση της Κομισιόν να κατανεμηθούν στα κράτη της ΕΕ 40.000 αιτούντες άσυλο από τη Συρία και την Ερυθραία που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων που θα σήμαινε πως οι χώρες τους θα αναλάμβαναν από κοινού ένα 40% των προσφύγων. Υποστήριξαν πως πρέπει να βρεθεί καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην «ευθύνη» και την «αλληλεγγύη» και πως ο Νότος οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικότερα τα σύνορα της Ευρώπης.

Λίγη ντροπή: Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επανέλαβε το Σάββατο την υπόσχεση να ανελκυστεί το ναυάγιο του ψαροκάικου με τους 800 επιβαίνοντες πρόσφυγες που βυθίστηκε τον Απρίλιο, για να γίνει έτσι η χειρότερη μεταναστευτική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών στη Μεσόγειο. Θέλει, λέει, να ανασύρει τις σορούς των πνιγμένων και να εμποδίσει την Ευρώπη «να θάψει τη συνείδησή της σε βάθος 387 μέτρων». Δύσκολη δουλειά, από όλες τις απόψεις.