Το πρωί της 20ής Αυγούστου του 2014, τρεις άνδρες εμφανίστηκαν στο σπίτι του Αλί Ντάαλσα, ενός 32χρονου ηλεκτρολόγου, πατέρα τριών παιδιών, στον καταυλισμό Αλ Σάτι της Γάζας και τον υποχρέωσαν να τους ακολουθήσει. Σύμφωνα με τον εξάδελφό του, Μ.Ντ., οι δύο δήλωσαν αστυνομικοί –τον τρίτο τον γνώριζε, ήταν αξιωματούχος της Εσωτερικής Ασφάλειας. Μην έχοντας νέα από τον Αλί Ντάαλσα, ο Μ.Ντ. πήγε την επομένη στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου γνώριζε πως διατηρούσε χώρο η Εσωτερική Ασφάλεια, να τον αναζητήσει. Το μόνο που κατάφερε, όμως, έπειτα από πολλή επιμονή και πολύ ξύλο, ήταν να δει την πλάτη του από μακριά. Επέστρεψε στο Αλ Σίφα την επόμενη ημέρα, και τότε οι αξιωματικοί της Εσωτερικής Ασφάλειας του είπαν πως ο Αλί Ντάαλσα είχε εκτελεστεί αφού πρώτα ομολόγησε «συνεργασία» με το Ισραήλ. Οταν είδε το πτώμα του εξαδέλφου του, ο Μ. Ντ. κατάλαβε πως είχε βασανιστεί φριχτά –και πως πυροβολήθηκε μετά θάνατον.

«Την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις έσπερναν τον θάνατο και την καταστροφή στη Γάζα, οι δυνάμεις της Χαμάς εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για ένα αδίστακτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Μέσα στο χάος της διαμάχης, η ντε φάκτο κυβέρνηση της Χαμάς έδωσε το ελεύθερο στις δυνάμεις ασφαλείας της να πραγματοποιήσουν φρικτά εγκλήματα, κάποια από τα οποία ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Το πρωί της 8ης Ιουλίου του 2014, κάπου 15 ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι του Α.Ρ., ενός πρώην αστυνομικού της Παλαιστινιακής Αρχής, τον απήγαγαν, τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία και τον βασάνισαν. «… Τους είπα πως είχα λάμα στο δεξί μου πόδι οπότε επικέντρωσαν εκεί τα χτυπήματα. Και συνεχώς έλεγαν: «Θα σας σπάσουμε, θα σας εξευτελίσουμε, εσάς της Φατάχ». Το ξύλο συνεχίστηκε για πέντε ώρες –παράλληλα συνέχιζαν τις ερωτήσεις για τα διάφορα τελετουργικά της προσευχής. Τους είπα πως προσευχόμουν 15 χρόνια αλλά με κατηγόρησαν ότι απλώς κάνω πως προσεύχομαι. Συνέχισαν να με ακολουθούν και να έρχονται στη δουλειά μου, ιδιαίτερα τις πέντε ημέρες της εκεχειρίας. Είπαν πως ως μέλη της Εσωτερικής Ασφάλειας γνώριζαν ό,τι συνέβαινε…».

Περιλαμβάνει κι άλλες, δεκάδες περιπτώσεις σαν αυτές η έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Διεθνής Αμνηστία για τη δράση της Χαμάς τις 50 ημέρες που διήρκεσε, πέρυσι το καλοκαίρι, η ισραηλινή Παρυφή Προστασίας στη Γάζα. Η ίδια οργάνωση έχει ήδη κατηγορήσει για εγκλήματα πολέμου το Ισραήλ. Και οι δύο πλευρές την έχουν καταγγείλει ως μεροληπτική και αναξιόπιστη.