Αύξηση κατά 34 δισ. δολάρια παρουσίασε η αξία των συναλλαγών στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων παγκοσμίως τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.  Η αγορά και η πώληση των δικαιωμάτων ρύπων με στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3% τον μήνα Απρίλιο, σημαντικά υψηλότερα από τα περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια που αποτιμόταν η συγκεκριμένη αγορά έναν χρόνο νωρίτερα.

Συμπεριλαμβανομένων των φόρων ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς δικαιωμάτων ρύπων υπολογίζεται στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως λέει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η αγορά αυτή καλύπτει πλέον το 12% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων από το 4% που αντιπροσώπευε το 2005, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος αγοραπωλησίας δικαιωμάτων ρύπων παγκοσμίως.

Μάλιστα η ΕΕ επιδιώκει να επιτύχει μέχρι τον Ιούλιο μια συμφωνία ώστε να περιορίσει την υπερπροσφορά δικαιωμάτων και να εξορθολογίσει την αγορά αλλά και τις τιμές, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 67% από το τέλος του 2007 έως σήμερα, σύμφωνα με το ICE Futures Europe.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη να τεθεί μια τιμή στα δικαιώματα ρύπων» λέει ο Ράσελ Κάιτ της Παγκόσμιας Τράπεζας, αντιπρόεδρος και ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή. Οπως εξηγεί τον τελευταίο χρόνο, έχουν ενταχθεί στα προγράμματα αγοράς δικαιωμάτων ρύπων και νέες χώρες όπως η Χιλή και το Μεξικό.               © Bloomberg News