Το κεντρικό μήνυμα από τη γαλάζια προσυνδιάσκεψη στην Κρήτη το εξέπεμψε χθες το βράδυ μάλλον ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος –εντός έδρας και σε ρόλο γενικού συντονιστή –προσκάλεσε στο βήμα τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας: «Η Ευρώπη αναγνωρίζει το έργο σας και η Ελλάδα χρειάζεται τις υπηρεσίες σας». Είναι προφανές ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ απευθυνόταν εντός και εκτός των κομματικών τειχών, στηρίζοντας με σθένος την κομματική ηγεσία.

Με την παρέμβασή του, ωστόσο, δεν έκανε σοφότερο το ακροατήριο για τη στάση της ΝΔ μπροστά σε μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, ενώ αμφίσημες ήταν και αυτή τη φορά οι διατυπώσεις του Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εθνική συνεννόηση», η οποία από πολλούς ερμηνεύθηκε περισσότερο ως προαναγγελία της Συγγρού για στήριξη μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας παρά της συμφωνίας. Και αυτό επειδή αμέσως μετά κατέστησε σαφές ότι «η ΝΔ δεν δίνει λευκή επιταγή».Το γενικότερο στίγμα του Σαμαρά από το Ηράκλειο ήταν ότι η συμφωνία δεν βρίσκεται τόσο κοντά όσο θέλει να λέει η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ προεξόφλησε πως όταν αυτή υπάρξει τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα και δεν θα έχουν σχέση με το e-mail Χαρδούβελη.

«Με ένα δισ. ευρώ θα είχαμε βγάλει τη χώρα από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί συνολικά 14 δισ.» ανέφερε και, παραπέμποντας στις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, πρόσθεσε: «Εάν πάει σε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να παραδίδει την εξουσία».

Πληροφορούμαι δε ότι από την Συγγρού έχει ήδη τονισθεί στις νομαρχιακές οργανώσεις η ανάγκη να μετατραπούν οι προσυνδιασκέψεις σε κομματική άσκηση εκλογικής ετοιμότητας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν περιορίστηκε μόνο στην ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη –η επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για «ανεπάρκεια σε όλα τα επίπεδα», είχε ήδη αρχίσει με την άφιξή του στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης.