Ο Πασκάλ Ρισέ, ο αρχισυντάκτης του «L’Obs», έχει μια σίγουρη απάντηση να δώσει σε όσους αναρωτιούνται σήμερα, εντός και εκτός Γαλλίας, πού βρίσκεται αυτό το περιβόητο (πνεύμα τού) «Charlie»: ονειρεύεται μέσα στην τουαλέτα του κελιού που μοιράζεται με άλλους, σε κάποιο μπουντρούμι της Σαουδικής Αραβίας.

Μπαίνοντας, ο Ραΐφ Μπαντάουι βλέπει παντού βρώμικα χαρτιά και ακαθαρσίες. Η κατάσταση, γράφει, είναι τρομακτική: «Βρώμικοι τοίχοι, σπασμένες σκουριασμένες πόρτες. Προσπαθώ να προσαρμοστώ, ώστε να αντιμετωπίσω αυτό το χάος. Και ενώ παρατηρώ με προσοχή τα εκατοντάδες γκραφίτι πάνω στους γλοιώδεις τοίχους, το βλέμμα μου πέφτει στη φράση: «Η κοσμικότητα είναι η λύση». Τρίβω τα μάτια μου για να βεβαιωθώ ότι βλέπω πράγματι αυτό που βλέπω». Και νιώθει σαν να βλέπει «μια πανέμορφη κοπέλα»:

«Ενιωσα τόση κατάπληξη όση και χαρά. Γιατί το να διαβάζω αυτό το υπέροχο απόφθεγμα εκεί, ανάμεσα στις εκατοντάδες χυδαιολογίες από κάθε αραβική διάλεκτο που βρώμιζαν αυτούς τους ελεεινούς τοίχους, αποδείκνυε πως υπήρχε εδώ τουλάχιστον ένας άνθρωπος που με καταλάβαινε, που καταλάβαινε γιατί μπήκα στη φυλακή».

Ο 31χρονος μπλόγκερ βρίσκεται στη φυλακή από το 2012 επειδή έκανε το λάθος να κηρύξει τη λογική, την κοσμικότητα, τη διαλλακτικότητα, την ελευθερία στη χώρα της παντοδυναμίας της σαρίας. Κρίθηκε ένοχος βλασφημίας και καταδικάστηκε σε βαρύτατη ποινή: 10 χρόνια φυλάκιση, 1.000 βουρδουλιές, ένα εκατομμύριο ριάλ, κάπου 200.000 ευρώ. Δέχθηκε τις 50 πρώτες βουρδουλιές στις 9 Ιανουαρίου, σε μια δημόσια πλατεία, «ανάμεσα σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος» που φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ». Μπροστά στη διεθνή κατακραυγή οι εβδομαδιαίες σεάνς του μαστιγώματος ανεστάλησαν -μέχρι νεωτέρας. Ο Ραΐφ Μπαντάουι συνεχίζει να σαπίζει στις φυλακές περιμένοντας.

«Χίλιες βουρδουλιές επειδή τόλμησα να μιλήσω ελεύθερα» είναι ο τίτλος του μικρού βιβλίου στο οποίο συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία, θέλοντας να αναδείξει ακριβώς τον παραλογισμό της κατάστασης, 14 από τα άρθρα που στοίχισαν στον Μπαντάουι την ελευθερία του. Το βιβλιαράκι θα κυκλοφορήσει αρχές Ιουνίου μεταφρασμένο σε αρκετές γλώσσες και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στη μάχη για την απελευθέρωση του 31χρονου. Τον πρόλογο τον υπαγόρευσε θαρραλέα ο ίδιος μέσα από τη φυλακή στη σύζυγό του, Ενσάφ Χαϊντάρ, που έχει καταφύγει μαζί με τα τρία τους παιδιά στον Καναδά. Από εκεί και η ιστορία με τα γκραφίτι στην τουαλέτα.