Για τις τράπεζες η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έχει ιδιαίτερη σημασία. Οχι μόνο επειδή τρέχουν οι εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση αλλά και επειδή σε διάστημα λίγων ημερών θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξάμηνου του 2015. Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και τα στοιχεία που θα δώσουν στη δημοσιότητα επιδέχονται πολλές αναγνώσεις.

Ετσι, σε αυτήν τη συγκυρία, πέρα από τα προφανή –δηλαδή την κερδοφορία ή τις ζημιές –υπάρχουν άλλα δύο στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αποτελούν ακτινογραφία των εξελίξεων.

Το πρώτο είναι οι επισφάλειες και ταυτόχρονα οι διαγραφές δανείων που θα κάνουν από τα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Στο μέτωπο των επισφαλειών, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι έχουν τσιμπήσει αρκετά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά και σε σύγκριση με τις προβλέψεις των τραπεζιτών. Το πάγωμα της αγοράς από τη μία και η επιλογή πολλών να σταματήσουν να πληρώνουν περιμένοντας μια καλύτερη ρύθμιση έχουν οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε δυσθεώρητα ύψη. Μένει να αποκαλυφθεί το ακριβές ποσό και μαζί του οι ενέργειες που κάνουν ή θα κάνουν οι τράπεζες στο μέτωπο αυτό. Μια από αυτές είναι η διαγραφή μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία και θα συνδυαστεί με κινήσεις ανακούφισης όσων επλήγησαν από την κρίση. Στα πρότυπα όσων ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες η Τράπεζα Πειραιώς, η διαγραφή των δανείων αναμένεται να φέρει και κούρεμα χρεών για τους οικονομικά αδυνάμους.

Παράλληλα, το δεύτερο σκέλος των αποτελεσμάτων που χρήζει προσοχής είναι αυτό των καταθέσεων. Η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι οι εκροές έχουν μειωθεί, συγκριτικά τουλάχιστον με τις αρχές του έτους. Οπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, ο βασικός λόγος είναι ότι όσοι είχαν χρήματα ήδη τα μετέφεραν στο εξωτερικό, σε άλλα προϊόντα ή ακόμη και κάτω από το στρώμα. Στα αποτελέσματα του τριμήνου όμως θα αποτυπωθεί η πλήρης και ξεκάθαρη εικόνα για την κάθε τράπεζα, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.