Κάτι περίεργο συμβαίνει με τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και εν προκειμένω του Βούπερταλ της Γερμανίας.

Οπως μαθαίνω, η ομογένεια της πόλης αυτής είναι ανάστατη και έχει στείλει επιστολές στον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή καταγγέλλοντας φωτογραφικές διατάξεις από υπηρεσίες του υπουργείου, με στόχο την παραμονή στη Γερμανία «αρεστών» εκπαιδευτικών, εις βάρος άλλων που θέλουν να αποσπαστούν!

Η παρέκκλιση στις αποσπάσεις…

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ μού κοινοποίησε επιστολές, στις οποίες καταγγέλλει ότι μια τροποποίηση σχετική με τις παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό έγινε «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων», κάτι που –όπως λένε οι γονείς –από μόνο του δείχνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο.

Και συνεχίζουν: «Το ότι είναι καθαρά φωτογραφική διάταξη αποδεικνύεται από το ότι δίδεται παράταση στους υπαλλήλους των οποίων τα τέκνα θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά στην 3η Γυμνασίου ή 3η Λυκείου, τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει τελείως διαφορετικά πράγματα και συγκεκριμένα προβλέπει ότι τα τέκνα υπαλλήλων εξωτερικού που έχουν φοιτήσει ή τρία χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θεμελιώνουν δικαίωμα για τις ειδικές εξετάσεις τέκνων υπαλλήλων εξωτερικού.

Επειδή πιστεύουμε ότι άσχετοι συμβουλάτορες σας παγίδεψαν, κ. υπουργέ, στο να προχωρήσετε σε τέτοια ενέργεια που δεν ταιριάζει σε όσα πρεσβεύετε, θέλουμε να σας απευθύνουμε έκκληση να διορθώσετε άμεσα την εξόφθαλμη τροποποίηση».

…και η εισαγωγή ομογενών στα ΑΕΙ

Αλλά την ομογένεια έχει αναστατώσει και άλλη διάταξη, που προβλέπει ότι «στο ποσοστό εισαγωγής των παιδιών των ομογενών στα ΑΕΙ εντάσσονται και παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν μόνο δύο χρόνια στο εξωτερικό (από πέντε που ήταν μέχρι τώρα) καθώς και τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού (απόφοιτοι ελληνικών λυκείων), τα οποία έχουν πλήρη φοίτηση στη Β’ τάξη ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό κατά το σχολικό έτος 2013-2014 και μετεγγράφησαν στην τελευταία τάξη Γενικού Λυκείου της ημεδαπής το χρονικό διάστημα από την έναρξη των μαθημάτων του Β’ Τετραμήνου των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής και μέχρι και δέκα ημέρες πριν από τη λήξη τους, κατά το σχολικό έτος 2014-2015».

Η διατύπωση αυτή, κατά τους γονείς από το Βούπερταλ, είναι τόσο φωτογραφική που… βγάζει μάτι. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον και τέτοιες φωτογραφικές ρυθμίσεις δεν τολμούσε να κάνει καμία κυβέρνηση έως τώρα. Εμείς οι ομογενείς παρακολουθούμε αποσβολωμένοι» μου είπαν.

Ακούει ο Αριστείδης Μπαλτάς;

Δωρεάν WiFi τέλος

Τέρμα στις πολλαπλές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά, για την παροχή δωρεάν WiFi σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, έβαλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Από την πρωινή εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, έκανε λόγο για τον «λαϊκισμό» που καλλιεργήθηκε σε σχέση με το συγκεκριμένο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα στην Ψηφιακή Σύγκλιση το οποίο προέβλεπε WiFi μόνο για έξι μήνες σε όλους τους δήμους!

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Σπίρτζης, «δεν είχε προβλεφθεί πουθενά ποιος θα το λειτουργούσε στη συνέχεια και ποιος θα αναλάμβανε το κόστος του», όπως «δεν είχε προβλεφθεί το πού θα φυλάσσονταν οι μονάδες εκπομπής οι οποίες θα τοποθετούνταν στους δήμους και ποιος θα ήταν υπεύθυνος για τη συντήρησή τους».

Αρα, συμπλήρωσε ο Σπίρτζης, «δεν υπάρχει περίπτωση η σημερινή κυβέρνηση να συμβάλει στο να γίνει πλιάτσικο με τον εξοπλισμό που θα αγοραζόταν με δημόσιο χρήμα».

Ηδη υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που επενδύουν στον τομέα αυτό και προγραμματίζουν έργα για την παροχή «γρήγορου Ιντερνετ» σε όλη τη χώρα.