Η χρήση φυσικού αερίου επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και στην ελληνική αγορά, χάρη στην παρουσία νέων μοντέλων διπλού καυσίμου ( βενζίνης και φυσικού αερίου). To Skoda Octavia 1.4 TSI G-TEC αποτελεί μια από τις πιο προσιτές λύσεις στην ολιγομελή ( προς το παρόν) κατηγορία των μοντέλων που καίνε και φυσικό αέριο. Το οικογενειακό μοντέλο σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή τόσο με τον σπιρτόζικο κινητήρα του, όσο και με την ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η Octavia G-TEC κρύβει κάτω από το καπό της τον γνώριμο κινητήρα τεχνολογίας TSi 1.4 λτ. απόδοσης 110 ίππων και 200 Nm ροπής. H πρώτη οδηγική εμπειρία μας με το γερμανοθρεμμένο οικογενειακό μοντέλο μας άφησε με πολύ καλές εντυπώσεις. Τα 500 χιλιόμετρα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ήταν τα πιο οικονομικά που έχουμε πετύχει έως και σήμερα με μοντέλο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Πρώτη μας κίνηση να φουλάρουμε σε ένα από τα τρία σημεία πώλησης φυσικού αερίου στην Αθήνα. Με 300 χλμ αυτονομία σε φυσικό αέριο, το Octavia G-TEC μας κάλυψε έως και τα μισά ( και κάτι παραπάνω της διαδρομής) στο ύψος του Βόλου.

Η πρώτη αποτίμηση μας άφησε με πολλά χαμόγελα και αρκετά ευρώ στην τσέπη: Το μοντέλο φυσικού αερίου έκαψε 3.5 κιλά CNG/100 χλμ. Με μέση τιμή 0.82 ευρώ το Octavia G-TEC χρειάστηκε μόλις 2.9 ευρώ/100χλμ. Λίγο πιο κάτω από τα 10 ευρώ χρειαστήκαμε για να καλύψουμε την απόσταση των 300 χλμ και αν είχαμε στη διαδρομή μας ένα ακόμη «βενζινάδικο» φυσικού αερίου, τότε η απόσταση των 500χλμ έως τη Θεσσαλονίκη δεν θα απαιτούσε πάνω από 16-17 ευρώ! ( Σε λίγο διάστημα η ΔΕΠΑ θα ανοίξει το πρώτο σημείο εφοδιασμού φυσικού αερίου στον Βόλο ενώ έπονται και άλλα σημεία πώλησης για επιβατικά αυτοκίνητα κατά μήκος της Εθνικής οδού). Πάντως, όταν τελειώσει το φυσικό αέριο, γίνεται αυτόματα η εναλλαγή σε καύσιμο βενζίνης.

Να τονιστεί ότι οι δύο δεξαμενές φυσικού αερίου είναι τοποθετημένες κάτω από το δάπεδο του πορτ μπαγκάζ και χωρούν συνολικά 15 κιλά CNG ( όπως προαναφέραμε μετά από ένα φουλάρισμα αυτονομία του ξεπερνά τα 300 χλμ.). Οι εκπομπές CO2 με την χρήση CNG ανέρχονται σε 97 γρ./χλμ. οπότε απαλλάσσεται και από τα τέλη κυκλοφορίας. Στα υπόλοιπα σημεία, το Skoda Octavia G-TEC εξασφαλίζει ταξιδιάρικες επιδόσεις. Είναι άνετο, γρήγορο και το εξάρι κιβώτιο κρατάει τις στροφές του κινητήρα σε χαμηλά επίπεδα.

Το νέο Skoda Octavia G-TEC κοστίζει 18.710 ευρώ.