Αν και ο πόνος στον τραυματισμένο αγκώνα ήταν αφόρητος, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έμεινε μακριά από το τηλέφωνο τις προηγούμενες ημέρες. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι οι επικοινωνίες του δεν περιορίστηκαν εντός των εσωκομματικών τειχών, αλλά ήταν συνεχείς και με εκπροσώπους στο τρίγωνο των δανειστών.

Μπροστά σε ένα βάλτωμα της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποκλείει να έρθουν οι εταίροι με μια τελική πρόταση συμφωνίας, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της (στη λογική take it or leave it).

Την πορεία της διαπραγμάτευσης θα συζητήσει ο κ. Σαμαράς με ευρωπαίους ηγέτες του ΕΛΚ την προσεχή Τετάρτη στη Ρίγα της Εσθονίας, όπου προγραμματίζεται και συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονταν χθες από το γαλάζιο επιτελείο, προ διημέρου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και της γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο της ΝΔ. Αν όντως το Βερολίνο κάλεσε Κηφισιά, προεξοφλώ ότι αυτό δεν έγινε μόνο για τα «περαστικά»…

Ναρκοπέδια

και βίζες

Χθες ήταν η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η ανάδειξη Ακιντζί, ο οποίος είναι θιασώτης της ομοσπονδιακής λύσης, στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει αλλάξει –το λένε όλοι –το κλίμα στη Λευκωσία.

Ετσι, Αναστασιάδης και Ακιντζί προσήλθαν εύχαρεις στη συνάντηση, που αντί των προγραμματισμένων δύο ωρών κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες, καθώς μου είπε πηγή μου στα Ηνωμένα Εθνη, και συζήτησαν συνολικά τη δομή και τη διαδικασία για το πώς θα προχωρήσουν.

Η πηγή μου εντυπωσιάστηκε από το καλό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν. Να σας πω με την ευκαιρία ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί γεννήθηκαν (με διαφορά μόλις 15 μηνών) και μεγάλωσαν στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου παρέδωσε στον Ακιντζί χάρτες του όρους Πενταδακτύλου που βρίσκεται στα κατεχόμενα, στους οποίους φαίνονται 28 ναρκοπέδια που είχε εγκαταστήσει η Εθνική Φρουρά προ του 1974, ώστε να γίνει δυνατή η αχρήστευσή τους.

Από την πλευρά, του ο τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε την έκπληξη. Ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυκτα η διακίνηση των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα θα γίνεται χωρίς διατυπώσεις, απλώς και μόνο με την επίδειξη ταυτότητας.

Καταργούνται δηλαδή οι ειδικές βίζες που οι Ελληνοκύπριοι έπρεπε να συμπληρώνουν στα οδοφράγματα με την υπογραφή τους και τη σφραγίδα του ψευδοκράτους.

Από ό,τι είπαν και οι δύο, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών… Καλά αρχίζουν, αλλά το θέμα είναι πώς θα συνεχίσουν με τα δύσκολα!

Λουλούδια,

όχι τανκς

Οι Τούρκοι δεν τρέφουν και τα φιλικότερα αισθήματα για τον Πάνο Καμμένο. Θυμίζω εξάλλου ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει την τιμή στον υπουργό Εθνικής Αμυνας να αναφερθεί δύο φορές ονομαστικά σε αυτόν και στον υποτιθέμενο κίνδυνο που αποτελεί για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Λογικό λοιπόν που ο Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουριέτ». Για την ακρίβεια, ρωτήθηκε για το σόου που έκανε ο Καμμένος στα Ιμια τέλη Ιανουαρίου.

Τι να πει κι αυτός; Απάντησε ότι δεν ήταν επιθετική ενέργεια και είπε κάτι του τύπου «ο άνθρωπος λουλούδια άφησε εις μνήμην των πεσόντων, όχι τανκς και αεροπλάνα». Σωστό. Πάντα υπάρχουν και χειρότερα.

Πνευματική κληρονομιά

Βιβλία με πολύτιμο νομικό περιεχόμενο, νομικά περιοδικά συλλεκτικής αξίας, καθώς και αρκετές σπάνιες εκδόσεις νομικών συγγραμμάτων που χρονολογούνται μέχρι και τον 19ο αιώνα συγκαταλέγονται στους 1.150 και πλέον τόμους, τους οποίους ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης αποφάσισε να δωρίσει στη βιβλιοθήκη του Πρωτοδικείου Σπάρτης.

Το αρχείο αυτό περιήλθε ως κληρονομιά στο ιστορικό στέλεχος της ΕΡΕ και της ΝΔ από τον πατέρα του Μιλτιάδη, παππού δηλαδή του σημερινού γαλάζιου βουλευτή, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη και υπήρξε καταξιωμένος δικηγόρος της εποχής του, πριν μεταπηδήσει στα έδρανα της Βουλής «ιδρύοντας» ακόμα μία ελληνική πολιτική δυναστεία.

Κίνητρο για την παραχώρηση αυτής της σημαντικής πνευματικής κληρονομιάς είναι, όπως τονίζει ο δωρητής, η αγάπη του για τους νέους ανθρώπους και η θέλησή του να βοηθήσει «όσους σήμερα ξεκινούν την επιστημονική τους αναζήτηση μέσα στα νομικά μονοπάτια».

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης παράλληλα με τη μακρά πολιτική παρουσία του, διακρίθηκε και για την αξιοσημείωτη επιστημονική και συγγραφική του πορεία.

Ετσι τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσίασε τους «Συνταγματικούς στοχασμούς», το νέο, έκτο κατά σειρά βιβλίο του για το Σύνταγμα, στις σελίδες του οποίου καταθέτει το καταστάλαγμα της μακράς κοινοβουλευτικής πείρας του, έχοντας λάβει μέρος σε όλες τις Επιτροπές Αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1963 και έπειτα, το 2001 μάλιστα ως γενικός εισηγητής.