Χωρίς πολλά ταρατατζούμ, παρά σιωπηρά και δίχως επίσημες ανακοινώσεις, η πώληση του μεγάλου λιμανιού προχωρά. Εμαθα από πηγές της αγοράς ότι αργά το βράδυ το mail με όλες τις αλλαγές που έγιναν στους όρους του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ έφυγε από το ΤΑΙΠΕΔ, με αποδέκτες τους τρεις προεπιλεγέντες επενδυτές, Κινέζους, Δανούς και Φιλιππινέζους.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη από το ΤΑΙΠΕΔ η σχετική εισήγηση. Μπορεί οι ιδιωτικοποιήσεις να μην αποτελούν πλέον κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, το Μαξίμου ωστόσο γνωρίζει ότι για να προχωρήσουν δεν χρειάζεται και πολλή δημοσιότητα.

Δεν θα ψηφίσει ο Λεουτσάκος;

Με αυτές τις εξελίξεις, όπως μαθαίνω, αυτό που ζει ο πειραιώτης βουλευτής και ηγετικό στέλεχος της λαφαζανικής Πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο. Και, όπως αναφέρουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, θα δυσκολευθεί πολύ να συμφωνήσει και να ψηφίσει μια τέτοια απόφαση.

Αλλωστε μόλις πριν από λίγες ημέρες έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. «Προσωπικά δεν συμφωνώ. Λιμάνια της χώρας και ιδιαίτερα το λιμάνι του Πειραιά δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν» είπε μιλώντας στον Βήμα FM.

Και δεν θα είναι ο μόνος που θα βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Ολοι οι βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιώς τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης.

Σκεφτείτε όμως να είσαι Πειραιώτης, να έχεις στηρίξει μεγάλο μέρος της προεκλογικής σου εκστρατείας στο να παραμείνει το λιμάνι δημόσιο και έπειτα από λίγο να σου λέει το ίδιο σου το κόμμα πως πρέπει να ψηφίσεις την ιδιωτικοποίησή του.

Ξεσηκώθηκαν και για την αμνήστευση

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση άνοιξε νέο εσωκομματικό μέτωπο, αυτή τη φορά δυσκολότερο, διότι αντιδρά η βάση.

Οπως ξέρετε, στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών να βρει χρήματα, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για αμνήστευση αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού, περίπου 15%-20%.

Με το που «έπαιξε» πάλι αυτή η πληροφορία στα βραδινά δελτία ειδήσεων το Διαδίκτυο πήρε φωτιά. Δεκάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασαν τουλάχιστον την έντονη διαφωνία τους για μια πιθανή τέτοια ενέργεια.

Και όχι μόνο στο Διαδίκτυο, αλλά και στις Τοπικές Οργανώσεις τις Αττικής υπήρχε έντονη γκρίνια. Οπως μου μετέφεραν χαρακτηριστικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν χτες σε γειτονιές της Αθήνας άκουσαν γι αυτό τον λόγο τα μύρια όσα. Εκεί που θα τους ελέγχαμε, λένε, και θα κατάσχαμε αυτά τα ποσά, τώρα τους δίνουμε συγχωροχάρτι.

Ποιοι δεν θέλουν τα όργανα

Τέλος, με το γεφύρι της Αρτας παρομοιάζουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας την επικείμενη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό διότι εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν ζητήσει να συνεδριάσει το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο και ακόμη αυτό δεν έχει γίνει. Ομως δεν το βάζουν κάτω, θα επιμείνουν, παρότι οι προεδρικοί τούς το πάνε από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα ξαναθέσουν το ζήτημα στο τραπέζι. Και αυτή τη φορά ελπίζουν ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης δεν θα πετάξει πάλι την μπάλα στην εξέδρα. Γιατί εκείνον θεωρούν υπεύθυνο για τη μη σύγκληση του οργάνου αυτές τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης.