Η αποψινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» ματαιώθηκε –ο πόνος από τον τραυματισμένο αγκώνα δεν υποχώρησε τόσο, ώστε να επιτρέψει στον πρόεδρο της ΝΔ να μην ανατρέψει το πρόγραμμά του.

Ωστόσο, με τη σύμφωνη ιατρική γνώμη, αναμένεται να δώσει κανονικά το «παρών» στην τρίτη προσυνδιάσκεψη της ΝΔ, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Τρίπολη, ενώ το κάταγμα δεν τον εμπόδισε να ξιφουλκήσει χθες –με γραπτή δήλωση –κατά της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για τον νέο κύκλο εισβολών από κουκουλοφόρους στα πανεπιστήμια.

Ο Σαμαράς βλέπει πίσω από τα επεισόδια μια προσπάθεια να περιοριστεί η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στις φοιτητικές κάλπες –στις οποίες επενδύουν πολλά στη Συγγρού, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα γενικότερης πολιτικής ανάκαμψης για τη ΝΔ.

Εξαλλος για τη στοχοποίηση Στουρνάρα…

Πληροφορούμαι ακόμη ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι έξαλλος με τη στοχοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γιατί την κρίνει άδικη, αντιθεσμική και την αποδίδει σε μια γενικότερη επιχείρηση πολιτικών «εκκαθαρίσεων» από τη νέα κυβέρνηση, αλλά κυρίως επειδή, εάν συνεχιστεί, μπορεί να δυναμιτίσει και τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και την ΕΚΤ –οι οποίοι, προφανώς, έχουν διαφορετική αντίληψη για την ανεξαρτησία του κεντρικού τραπεζίτη στις χώρες της ευρωζώνης.

…που τον στηρίζει και ο επίτιμος

Για το θέμα λοιπόν αναμένονται λίαν συντόμως «κεραυνοί» από τον Σαμαρά, αλλά χθες τον πρόλαβε ο Κώστας Μητσοτάκης. Με την πρώτη δημόσια παρέμβασή του στην εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη τα οποία σωρεύει στους ώμους των ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας, και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση».