Η αποκάλυψη έγινε στη Βουλή και μάλιστα από υπουργό. Για «το έγκλημα της ΑΤΕ» μίλησε θυμωμένος ο Λαφαζάνης.

Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ.λπ. είχε αρμοδιότητα και στα εγκλήματα.

Γνωρίζω χρόνια τον Λαφαζάνη ως έναν άνθρωπο με σταθερότητα στις απόψεις του και συνέπεια στην υποστήριξή τους –αυτό δεν μπορεί να του το αρνηθεί κανείς!..

Γνώριζα επίσης ότι έχει μια έφεση στην καταγγελτική ρητορική. Την τελευταία τριετία, ας πούμε, είχε καταγγείλει αναρίθμητα «σκάνδαλα» και «πραξικοπήματα» –αν θυμάμαι καλά, είχα μετρήσει έως είκοσι τρία «πραξικοπήματα» και μετά σταμάτησα να μετράω.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν με εξέπληξε καθόλου που χαρακτήρισε την ΑΤΕ ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης».

Ούτως Ή άλλως, αν ήταν πραγματικά σκάνδαλο ό,τι αποκαλείται «σκάνδαλο» από κάθε πολιτικό που θέλει να πετάξει μια παπάρα, θα έπρεπε τώρα η μισή Ελλάδα να είναι φυλακή –κι άντε μετά να τους βγάζει έξω ο Παρασκευόπουλος!..

Αλλά έγκλημα; Πώς προέκυψε; Ποιος το διερεύνησε; Ποιο είναι το θύμα; Ποιος βρήκε τον δράστη; Πού είναι το σώμα του εγκλήματος;

Υποθέτω ότι όλα αυτά τα έψαξε ο υπουργός σε ρόλο ντετέκτιβ. Και διαλεύκανε το «έγκλημα η ΑΤΕ!». Κατόπιν αυτού ελπίζω στα ρεπό του να ασχοληθεί και με την αυτοκτονία του Βαγγέλη και με τη δολοφονία της Αννυς.

Υποθέτω επίσης ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν διεκδικεί δάφνες αστυνομικού δαιμονίου, αλλά μάλλον εντάσσεται στη βλακώδη αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ και μιάμισης εφημερίδας με τον Στουρνάρα.

[Βλακώδης επειδή βλάπτει την κυβέρνηση, επειδή βλάπτει μόνο την κυβέρνηση κι επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτα στον Στουρνάρα.]

Αλλά ο υπουργός δεν είναι μόνος. Την ίδια ημέρα η Πρόεδρος της Βουλής απεφάνθη ότι «υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι ένα σημαντικό μέρος του χρέους είναι παράνομο».

Πώς το ξέρει; Πώς το μέτρησε; Προφανώς συνεδρίασε με τον καθρέφτη της και το αποφάσισε. Και ανακριτής, και εισαγγελέας, και πρόεδρος Μονομελούς Κακουργημάτων σε ένα αμπαλάζ.

Με κάτι τέτοια αρχίζω να φοβάμαι ότι η διακυβέρνηση διολισθαίνει επικίνδυνα σε κακό αστυνομικό μυθιστόρημα ή έστω σε ανιαρό δικαστικό θρίλερ.

Διότι έως τώρα όλοι αυτοί μαζεύονταν σε κάποια καφετέρια κι ανακάλυπταν εγκλήματα, σκάνδαλα, πραξικοπήματα και παρανομίες. Κουβέντα να γίνεται.

Αλλά τώρα αποτελούν τη συντεταγμένη κυβερνητική εξουσία. Ελπίζω να μην τους μένει πολύς χρόνος για καφετέριες. Κι ελπίζω επίσης να αντιλαμβάνονται ότι τα εγκλήματα, τα σκάνδαλα κι οι παρανομίες αποτελούν αντικείμενα άλλων εξουσιών.

Διότι, αν δεν απατώμαι, στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός εξέλεξε κυβέρνηση.

Ούτε ντετέκτιβ ούτε εισαγγελείς.