«Ειλικρινείς» συνομιλίες είχαν χθες στο Σότσι της Ρωσίας ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Κέρι δήλωσε ότι συζήτησαν για την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράν και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να βρίσκονται σε επαφή.

Με την Ουάσιγκτον και την Μόσχα να υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Συρία, το ταξίδι του Τζον Κέρι φαίνεται σχεδιασμένο να πετύχει ακριβώς αυτό, να διατηρηθεί δηλαδή η επαφή την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Πριν καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν, στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επί τέσσερις ώρες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανού υπουργού στη Ρωσία μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία το φθινόπωρο του 2013, που οδήγησε στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στη Μόσχα, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας.

Παρά την ένταση, ο Πούτιν χαμογελούσε κατά τη συνάντησή του με τον Κέρι, ενώ νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός μαζί με τον Λαβρόφ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έδωσε στον Κέρι καλάθια με φρέσκες ντομάτες και πατάτες, ένας πιθανός υπαινιγμός για την περυσινή απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει εισαγωγές ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι τα λαχανικά αυτά είναι «μακρινοί» απόγονοι των πατατών από το Αϊνταχο που του είχε χαρίσει πέρυσι ο Κέρι.

Ο Λαβρόφ του χάρισε επίσης μια μπλούζα που είχε πάνω γραμμένη τη λέξη «Νίκη» και «1945-2015», μια αναφορά στην 70ή επέτειο από την νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας. Οι δυτικοί ηγέτες μποϊκοτάρισαν τη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα το Σάββατο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Κέρι δώρισε στον Λαβρόφ έναν δερμάτινο χαρτοφύλακα.

Ουάσιγκτον και Μόσχα βρίσκονται σε αντιπαράθεση και λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αντιπάλους του. Παρότι δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια για αλλαγή της ρωσικής στάσης στο θέμα αυτό, αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι κάποιες πρόσφατες ήττες των δυνάμεων του Ασαντ ίσως οδηγήσουν σε στροφή τη Μόσχα. Οσον αφορά το θέμα του Ιράν, αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο Κέρι είπε στον Πούτιν πως δεν πρέπει να προχωρήσει την προγραμματισμένη αποστολή ενός προηγμένου συστήματος αεράμυνας στην Τεχεράνη.

Πάντως, σε μια ένδειξη ότι οι διαφωνίες παραμένουν, την ώρα που ο Τζον Κέρι έφθανε στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδιδε μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία, να μεταφέρει την υποδομή του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, ενώ ανέφερε ότι η χειροτέρευση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας οφείλονται σε αλλαγές «στο πολιτικό κλίμα» των ΗΠΑ.

Καμία απολύτως πρόοδος

Μετά τις συνομιλίες, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών επανέλαβαν ότι τουλάχιστον το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας «είναι καλό να παραμένει ανοιχτό παρά τις διαφωνίες σε θέματα όπως η Ουκρανία, η Συρία και το Ιράν»