Την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών εκτιμάται ότι σημείωσε η οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2015, μετά την έναρξη του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ το διάστημα αυτό ανήλθε σε 0,4%, έπειτα από 0,3% αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, θα πρόκειται για την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά από το 2011 που οι χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος θα ξεπεράσουν σε ανάπτυξη τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ωφεληθεί σημαντικά από τη μεγάλη υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και μετά, από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, που καθιστά πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό τα ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και από τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι αγορές αυτές άρχισαν τον Μάρτιο. Πάντως εκπρόσωποι θεσμών και κυβερνήσεων έχουν προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί να μην αποδειχτεί διατηρήσιμη εάν οι κυβερνήσεις δεν επιταχύνουν την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων. Επίσης, ανησυχία προκαλούν τα προβλήματα της Ελλάδας, καθώς απειλείται η θέση της ως μέλους της ευρωζώνης.

Προβλήματα ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένες χώρες. Η οικονομία στη Γαλλία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναμένεται να αναπτυχθεί με 0,4% από 0,1%, ενώ η Ιταλία να ανακοινώσει αύξηση του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2013. Ομως οι πορείες των οικονομιών των δύο αυτών χωρών για ολόκληρο το 2015 αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν να υπολείπονται του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η Κομισιόν έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος και πλέον περιμένει αύξηση 1,5% στο ΑΕΠ. Η ανάπτυξη στη Γερμανία εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο από 0,7% στα τέλη του 2014. Αυτό οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και της παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης θα ανακοινωθούν σήμερα από τη Eurostat. Οι προβλέψεις 42 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg έκαναν λόγο για ανάπτυξη από 0,3% έως 0,6%.

© Bloomberg News