Αντιπαθείτε το εγγλέζικο φαγητό; Κι εγώ. Εχω τραυματικές νεανικές εμπειρίες. Αλλά υπάρχουν μερικά κλασικά πιάτα στα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ, όπως αυτό εδώ. Ηταν η συνταγή που είχαν εφεύρει στην κουζίνα της βασίλισσας Βικτώριας για να αξιοποιούν την άλλη μέρα το αρνάκι που είχε περισσέψει. Ψιλόκοβαν το κρέας, το κάλυπταν με πουρέ πατάτας και το έψηναν μέχρι να ροδίσει. Σήμερα η πίτα του βοσκού γίνεται με κιμά χοντροκομμένο και είναι πεντανόστιμη. Παραδοσιακά, στις κουζίνες της Αγγλίας τη νοστιμίζουν με γούστερ σως (Worcestershire sauce), εμείς δεν το συνηθίζουμε αφού διαθέτουμε ένα σωρό αρωματικά που μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά.

Υλικά

1 κιλό πατάτες

100 γρ βούτυρο

2-3 κ.τ.σ γάλα

600 γρ αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κ.τ.σ ελαιόλαδο ή βούτυρο

2-3 καρότα και προαιρετικά λίγο σέλερι

1-2 σταγόνες γούστερ σως Worcestershire sauce

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικά φύλλα θυμάρι

350 ml ζωμό κρέατος

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Όταν μαλακώσουν, τις σουρώνουμε και τις κάνουμε πουρέ, προσθέτοντας το βούτυρο και το γάλα (αν είναι πολύ σφιχτός ο πουρές) καθώς ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και το σέλερι σε μπαστουνάκια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε κατόπιν τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και προαιρετικά λίγη γούστερ σως και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να τσιγαριστεί καλά. Τέλος προσθέτουμε το ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου μισή ώρα.

Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα ταψάκι πιρέξ, σκεπάζουμε με τον πουρέ, κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι ρίχνουμε μερικά κομματάκια βούτυρο και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να γίνει τραγανή η επιφάνειά του.

Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει μερικά λεπτά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τιπς

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά και 1-2 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας αφού τον διαλύσουμε σε λίγο ζωμό.

Στον πουρέ πατάτας μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά λιωμένα ή να τον αντικαταστήσουμε με πουρέ σελινόριζας.

Ελάχιστο μοσχοκάρυδο στον πουρέ πατάτας και λίγο τριμμένο τυρί στην επιφάνεια νοστιμίζουν το φαγητό ακόμη περισσότερο