Η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για να απαντήσουμε με επιτυχία στη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση. Στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες του αγροτοδιατροφικού τομέα και έχουμε επιλέξει στρατηγικά να τον στηρίξουμε με βάση νέες σύγχρονες αντιλήψεις, με κατανόηση για τον έλληνα αγρότη και εμπιστοσύνη για τον επιχειρηματία και τον επαγγελματία που μοχθούν, παράγουν και δημιουργούν αξία για τους ίδιους, την οικονομία και την κοινωνία.

Η χρηματοδότηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των αγροτικών επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα κατάλληλα σχεδιασμένα τραπεζικά προϊόντα. Προϋποθέτει όμως ότι οι φορείς χρηματοδότησης είναι σε θέση να κατανοούν σε βάθος τις ιδιαιτερότητες και τα πολυδιάστατα προβλήματα του κλάδου. Να καταλαβαίνουν τον κυκλικό χαρακτήρα του αγροτικού τομέα και τα διαφορετικά είδη κινδύνων που ενέχει και πρέπει να διαχειριστούν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Να αντιλαμβάνονται πως η γεωργική δραστηριότητα συμπεριλαμβάνει εκτός από την καλλιέργεια φυτών και την εκτροφή ζώων και τη μεταποίηση και εμπορία του αγροτικού προϊόντος, όπως επίσης τον τομέα γεωργικών εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων και τα οποιαδήποτε συστήματα πληρωμών.

Κατέχοντας τη σχετική τεχνογνωσία και τη βούληση, έχουμε επιλέξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εξυπηρέτηση του χώρου προκειμένου να προσφέρουμε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά μας ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και βρισκόμαστε δίπλα στην προσπάθεια όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα με στόχο να αναδειχθεί η κορυφαία ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων, να ενισχυθούν οι εξαγωγές, να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος και να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες.

Ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης είναι σύμβουλος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς σε θέματα εμπορικής και αγροτικής τραπεζικής