Ανθρώπινη αλυσίδα για τη διάσωση μίας τραυματισμένης χελώνας καρέτα καρέτα στήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ικαρία.

Η θηλυκή χελώνα του είδους Caretta caretta, περίπου 20 ετών, βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Μαγγανίτης της Ικαρίας. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Θαλάσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είχε ακρωτηριαστεί το μπροστινό πτερύγιο της χελώνας.

«Με μία φιλότιμη και αξιέπαινη προσπάθεια, τόσο των κατοίκων που την εντόπισαν, όσο και των λιμενικών Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου Ικαρίας, καθώς επίσης και του κτηνιάτρου κ. Θεοδωράκη που της προσέφερε πρώτες βοήθειες, η χελώνα τελικά επέζησε και μεταφέρθηκε στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο» λένε οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου. Εκεί της προσφέρθηκε ολιγοήμερη περίθαλψη, με την πολύτιμη βοήθεια του κτηνιάτρου κ. Καραμηνά. Στη συνέχεια η χελώνα ταξίδεψε για τον Πειραιά, όπου την παρέλαβαν οι άνθρωποι του κέντρου περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών «Αρχέλων»,για εξειδικευμένη φροντίδα.

Το Ινστιτούτο ευχαριστεί το πλήρωμα του πλοίου «Νήσος Μύκονος» για την ευαισθησία του σε θέματα προστασίας των θαλασσών. «Αυτό πρέπει να το τονίσουμε, καθώς κατά τα 3 τελευταία χρόνια που η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έκανε τακτικά δρομολόγια στο αν. Αιγαίο, αντιμετωπίσαμε πολυάριθμα προβλήματα με τις άλλες ναυτιλιακές εταιρείες» λέει η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχιπέλαγος».

Οι εταιρείες αυτές, συνεχίζει, ακολουθούσαν κατά γράμμα γραφειοκρατικές διαδικασίες με αποτέλεσμα πολλά τραυματισμένα ζώα που είχαν μεταφερθεί σε ακατάλληλους χώρους να πεθάνουν «από ασφυξία στο γκαράζ από τα καυσαέρια καθώς η εταιρεία αρνήθηκε να τα μεταφέρει σε πιο κατάλληλο χώρο. Άλλα ζώα απλώς αρνήθηκαν να τα μεταφέρουν, με αποτέλεσμα είτε να πεθάνουν, ή να πρέπει να κάνουν ένα πολύ μακρύ ταξίδι μέσω άλλων νησιών για να μπορέσουν να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά με άλλη εταιρεία, έτσι ώστε να μεταφερθούν σε εξειδικευμένα κέντρα περίθαλψης».