Για μια ακόμη φορά η Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια επιβεβαιώνει το στάτους της ως η Μέκκα του επιχειρείν που αφορά την υψηλή τεχνολογία. Ομως δεν αποτελεί το μοντέλο για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης για όλους το οποίο μπορούν να μιμηθούν επιχειρηματίες σε άλλες περιοχές –αν δεν γίνουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές.

Εάν πάμε 160 χιλιόμετρα πιο μακριά σε άλλες περιοχές της Καλιφόρνιας, η ανεργία παραμένει σε διψήφια ποσοστά και το μέσο οικογενειακό εισόδημα είναι το μισό από αυτό που καταγράφεται στο Πάλο Αλτο, την καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ.

Η ερώτηση-κλειδί είναι πώς θα χρησιμοποιήσουμε την επιτυχία της Σίλικον Βάλεϊ για να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη για όλους στην καρδιά της Αμερικής. Πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση οι επιχειρηματίες συχνά βασίζονταν σε αποταμιεύσεις, πιστωτικές κάρτες, δάνεια με εγγύηση ακίνητα και επενδύσεις από φίλους για να ξεκινήσουν μια νέα εταιρεία. Αυτό άλλαξε στη συνέχεια, ωστόσο μετά το 2008 λίγοι επιχειρηματίες έχουν μπορέσει να δανειστούν σημαντικά ποσά από τράπεζες.

Μια πηγή χρηματοδότησης είναι το Δημόσιο και η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή. Αλλη πηγή είναι τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Πολλά από αυτά, όπως είναι το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, αυξάνουν συνεχώς τα ποσά που χορηγούν σε τέτοιες επενδύσεις.

Οπως δεν μπορεί να μειωθεί η δυναμική ανάπτυξη της Σίλικον Βάλεϊ, έτσι δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο και το επιχειρηματικό δυναμικό της υπόλοιπης χώρας. Με τα σωστά κίνητρα και τη χρηματοδότηση από φιλανθρωπικές πηγές, οι επιχειρηματίες που συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή για να επιτευχθεί ανάπτυξη για όλους στις ΗΠΑ.

Η Λόρα Τάισον έχει διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ και είναι καθηγήτρια στη Haas School of Business και στο University of California, Berkeley.

Ο Λάρι Μεντόνκα είναι πρώην διευθυντής της McKinsey & Company.