Η πίστη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν τον κύριο πυλώνα της διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης αντικατοπτρίζεται στις εξελίξεις που υπάρχουν στην Ισπανία και στη Γαλλία.
Την ώρα που η βιομηχανική παραγωγή και οι υπηρεσίες στην Ισπανία αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς μετά το 2006, με βάση τα στοιχεία του Απριλίου η οικονομία της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στασιμότητα, σύμφωνα με τη Markit Economics.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει πολλές φορές από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, αφού από μόνη της η ποσοτική χαλάρωση του 1,1 τρισ. ευρώ δεν αρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
«Οι χώρες εκείνες που έχουν καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων απολαμβάνουν σήμερα την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη - ειδικά η Ισπανία και η Ιρλανδία πάνε πολύ καλά» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον. Η κυβέρνηση της Γαλλίας «οφείλει να εργαστεί σκληρότερα για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών. Διαφορετικά η Γαλλία θα μείνει πίσω από την υπόλοιπη ευρωζώνη» προσέθεσε.
Οπως ανακοίνωσε χθες το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.
Η ευρωζώνη αναπτύχθηκε με 0,4% το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Κατά τη Markit, η Ισπανία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με την καλύτερη οικονομική πορεία καθώς οι νέες επιχειρήσεις επεκτείνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών.

Σε καλό αναπτυξιακό δρόμο 
βρίσκονται ακόμη η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ αντίθετα στη Γαλλία η ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών μειώνεται και οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Ισπανία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο από τις διαρθρωτικές αλλαγές που επέβαλε η κρίση, πιστεύουν πολλοί οικονομολόγοι.

© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από