Περισσότερα από 1.000 εξαρτήματα του ολοκαίνουργιου Airbus A350 XWB παράγονται με εκτυπωτή τριών διαστάσεων, ανακοίνωσε η εταιρεία που τα κατασκευάζει.

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης μειώνει το βάρος, επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής και περιορίζει τη σπατάλη πρώτων υλών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική Stratasys, κορυφαία εταιρεία σε αυτή τη σχετικά νέα αγορά.

Το τελευταίο αεροπλάνο της ευρωπαϊκής Airbus όχι μόνο περιλαμβάνει περισσότερα εκτυπωμένα εξαρτήματα από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος, πολιτικό ή στρατιωτικό, αλλά είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της Airbus στο οποίο τόσο η άτρακτος όσο και τα φτερά αποτελούνται από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακόνημα (PRC).

Εκτυπωμένο άγκιστρο για το A350 (Πηγή: Airbus)

Το A350 XWB σχεδιάστηκε ως διάδοχος των κλασικών A330 και A340 και ανταγωνίζεται το 787 Dreamliner της Boeing.

Η Qatar Airways, πρώτος αγοραστής του νέου μοντέλου, ξεκίνησε πτήσεις μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα τυπωμένα εξαρτήματα του A350 XWB παράγονται με το Stratasys FDM 3D Production Systems και αποτελούνται από ρητίνη ULTEM 9085, η οποία πληροί τις προδιαγραφές αντοχής και τοξικότητας που προβλέπονται για τα εσωτερικά εξαρτήματα αεροσκαφών.

«Αυτό επιτρέπει στην Airbus να κατασκευάζει ανθεκτικότερα, ελαφρύτερα εξαρτήματα μειώνοντας παράλληλα το χρόνο και το κόστος παραγωγής» αναφέρει η Stratasys, με έδρα τη Μινεάπολις της Μινεσότα.

«Κορυφαίες εταιρείες σε μια ποικιλία βιομηχανικών, από την αεροδιαστημική και την αυτοκίνηση μέχρι τα καταναλωτικά αγαθά και τα ιατρικά προϊόντα, συνεργάζονται με τη Stratasys για την υιοθέτηση στρατηγικών τρισδιάστατης εκτύπωσης» καμαρώνει τώρα η εταιρεία.