Στην αρχή δεν θέλαμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ούτε παράταση της συμφωνίας ούτε τα 7,2 δισ. της δόσης, διότι «λεφτά υπάρχουν».

Λίγο μετά όμως θέλαμε και την παράταση και τη δόση με μια «συμφωνία – γέφυρα» αλλά χωρίς αξιολόγηση.

Η «συμφωνία – γέφυρα» ουδέποτε οικοδομήθηκε κι ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι αναζητά τελικά μια «ενδιάμεση συμφωνία».

Στη συνέχεια, ελλείψει ενδιαφέροντος και χρημάτων, η «ενδιάμεση συμφωνία» έγινε «μίνιμουμ συμφωνία» –εμείς θα βάζαμε το μίνιμουμ κι άλλοι τα λεφτά.

Της οποίας προηγήθηκε το αίτημα μιας «τμηματικής συμφωνίας», η οποία θα οδηγούσε σε τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που στην αρχή δεν θέλαμε να πάρουμε.

Τώρα η κυβέρνηση προκρίνει μια «συμφωνία πακέτο», τη συνολική συμφωνία δηλαδή που οι δανειστές ζητούσαν εξαρχής και επιβεβαίωσαν στη Ρίγα. Μια συμφωνία σε όλα κι όχι σε δόσεις. Με την αξιολόγηση και τα ωραία της.

Τι θα είναι το «πακέτο»; Ουδείς γνωρίζει, ούτε καν η κυβέρνηση.

Αν όμως εννοούν ότι θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση της χώρας για μετά τον Ιούνιο, θέλω ταπεινά να τους υπενθυμίσω ότι αυτό το έχουν προ πολλού αποκλείσει οι άλλοι.

Πρώτα, λένε, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της προηγούμενης συμφωνίας. Υστερα κουβεντιάζουμε για την επόμενη.

Ηθικό δίδαγμα. Αν αυτό το πανηγύρι ονομάζεται διαπραγμάτευση, τότε δεν χρειάζονται διαπραγματευτές. Αρκούν οι βιολιτζήδες!..

Διότι τελικά τι είναι μια διαπραγμάτευση;

Σύμφωνα με τον Σκουρλέτη, «ματαιοπονούμε να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με ένα χαρτί κι ένα μολύβι και να συζητάμε πάνω από συγκεκριμένες προτάσεις».

Ναι, ρε! Ούτε χαρτί ούτε μολύβι ούτε συγκεκριμένες αηδίες. Φτιάξε μια φραπεδιά, άραξε στην πολυθρόνα, φώναξε τους κολλητούς κι εκεί να δεις διαπραγμάτευση. Ολα τα προβλήματα της υφηλίου έχουν λύσει στα καφενεία οι διαπραγματευτές.

Ναι, ρε! Το είπε κι ο κύριος Αλέκος που είναι χρόνια αριστερός και ξέρει από διαπραγματεύσεις. «Με αέρα θα τους πληρώσουμε!».

Ναι, ρε! Διότι εμείς έχουμε «βαμμένες κόκκινες γραμμές» και γενικά ο λαός ψήφισε και κατήργησε το Μνημόνιο –την τρόικα τη σκότωσε ο Βαρουφάκης με τα χέρια του.

Ναι, ρε! Κι αυτοί μας την έπαιξαν κι αντί να στείλουν τα λεφτά που μας χρωστούν πάνε από εβδομάδα σε εβδομάδα και από συμφωνία που δεν γίνεται σε συμφωνία που δεν γίνεται.

Εκεί λοιπόν ολοκληρώνεται η κατά Σκουρλέτη διαπραγμάτευση με μια «πολιτική απόφαση» που θα μας ζητούν και συγγνώμη.

Κι εκεί τελειώνει το πανηγύρι, φεύγουν οι βιολιτζήδες, ανανεώνουμε τη φραπεδιά κι αλλάζουμε πόδι στην πολυθρόνα.

Ναι, ρε! Με αέρα θα τους πληρώσουμε.