Τα βλέμματα όσων έτυχε να βρίσκονται χθες στο Εφετείο της Αθήνας είχαν στραφεί στο αμφιθέατρο όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Ακης Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες».

Δεν είναι τυχαίο ότι από ορισμένους η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε ιστορική. Κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι η παρουσία/ συνεύρεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου σε μια δικαστική αίθουσα.

Μοναδικός απών από τα μέλη τού τότε ΚΥΣΕΑ ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, διδάσκει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 6 Μαΐου.

Οι χειραψίες

Η επόμενη σκηνή δεν αποτυπώθηκε σε κανένα φωτογραφικό καρέ, καθώς η είσοδος των φωτορεπόρτερ δεν επιτρέπεται στο δικαστήριο. Ο Ακης λοιπόν, μπαίνοντας στο αμφιθέατρο του Εφετείου, αντί να πάει καρφί στο εδώλιο, όπως έκανε άλλες φορές, έκανε μια στάση στα ορεινά της αίθουσας. Αφού είπε δυνατά «καλημέρα σε όλους», έτεινε το χέρι του στον Βενιζέλο προσφωνώντας τον με το μικρό του όνομα. «Γεια σου, Βαγγέλη» του είπε. «Γεια σου, Ακη» απάντησε εκείνος.

Ακολούθως ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός πλησίασε περισσότερο και έτεινε το χέρι του προς τον Κώστα Σημίτη λέγοντάς του: «Πρόεδρε…» και εκείνος ανέκφραστος του έτεινε το χέρι.

Τελικά τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα καταθέσουν στις 13 και 20 Μαΐου, ημερομηνίες που όρισε το δικαστήριο.

Οι συνήγοροι

Αίσθηση όμως προκάλεσαν και οι δηλώσεις των δικηγόρων Γιάννη Παγορόπουλου –υπερασπίζεται τον Ακη –και Μιχάλη Δημητρακόπουλου –εκπροσωπεί την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή, που εμφανώς ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος.

«Απαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Σε δύο εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214» είπε ο Παγορόπουλος. «Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχουν να προσθέσουν τίποτε στην υπόθεση» ήταν η δήλωση του Δημητρακόπουλου. Ιδωμεν…