«Φωνή λαού» είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO, που παρουσίασε το Mega: οι ψηφοφόροι – μαζί τους και η πλειονότητα εκείνων που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές – θέλουν συμφωνία με τους δανειστές και τάσσονται υπέρ της «πάση θυσία» παραμονής στην ευρωζώνη με συντριπτικά ποσοστά, που καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να παραγνωρίσει.

Η λαϊκή εντολή στον Πρωθυπουργό είναι σαφής: το εκλογικό σώμα τον εμπιστεύεται σε προσωπικό επίπεδο – αλλά ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις της παρατεινόμενης αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία και στο επίπεδο ζωής.

Για την κυβέρνηση στο σύνολό της, τα πράγματα είναι διαφορετικά: τα ποσοστά αποδοχής της έχουν συνεχή πτωτική τάση, ενώ πολύ ισχυρή είναι η διαφωνία για «εμβληματικές» πολιτικές της – όπως στο Μεταναστευτικό ή στην υπόθεση Ξηρού.

Το ισχυρότερο μήνυμα της δημοσκόπησης πάντως έχει ως αποδέκτη την εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ: οι ψηφοφόροι δεν θέλουν ούτε εκλογές ούτε δημοψηφίσματα – θέλουν λύση στον γόρδιο δεσμό και την κυβερνητική πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει τα μέτρα στη Βουλή ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Τα στελέχη που διαλαλούν την άποψή τους υπέρ της ρήξης με τους δανειστές – όπως έπραξε χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης – πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αποτελούν μειοψηφία μέσα στην ελληνική κοινωνία. Οφείλουν επίσης να αντιληφθούν μία αυτονόητη αλήθεια – ότι το εκλογικό σώμα ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα και όχι τις απόψεις των συνιστωσών της εσωκομματικής μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.