Την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, με στόχο την επίτευξη μίας προκαταρκτικής συμφωνίας έως την ερχόμενη Κυριακή (3 Μαΐου), αποφάσισε την Τετάρτη το EuroWorking Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων.

Ο σκοπός είναι να υπογραφεί η συμφωνία αυτή από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ένας καθοριστικός παράγοντας στην πιθανή αυτή σημαντική εξέλιξη, σημειώνει το δημοσίευμα, μπορεί να είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να έχει μεγάλο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Μία συμφωνία, προσθέτει το δημοσίευμα, θα μπορούσε παρά ταύτα να σκοντάψει σε ενδοκυβερνητικές διαφωνίες.

«Σε μία ένδειξη των εμποδίων που πρέπει να υπερπηδηθούν για να υπάρξει μία συμφωνία, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές" στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις», σημειώνει το Bloomberg.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα στη μετατροπή των κουκίδων (bullet points) σε μέτρα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη Βιέννη. Τονίζοντας τη σημασία της συνόδου του Eurogroup στις 11 Μαΐου, ο Σέλινγκ δήλωσε ότι «υπάρχει σαφής αναγνώριση, ότι πρέπει να έχουμε αρκετά στις 11 για να μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση».

Ο Σέλινγκ δήλωσε ότι, αν και έχει χαθεί πολύς χρόνος από την ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο που οι εταίροι της στην Ευρωζώνη συμφώνησαν στην παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος Ιουνίου, υπάρχουν τώρα ενδείξεις κινητικότητας. «Υπάρχουν, όπως φαίνεται, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ιδιωτικοποιήσεων, η προετοιμασία νομοσχεδίου που περιγράφει αξιόπιστα και δεσμευτικά πώς θα εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα. Αυτό είναι που ακούμε ανεπίσημα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από