Είναι μια πολύ υγιεινή, ευχάριστη, δροσερή και αρωματική σαλάτα που τρώγεται ως πρώτο πιάτο ή ως ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

Υλικά

250 γρ. φύλλα από πολύ μικρό σπανάκι και ρόκα

1 ώριμο αβοκάντο

1 πορτοκάλι

1 φλ κινόα

λίγο φρέσκο ανθότυρο ή μυζήθρα

(προαιρετικά) 1 κ.τ.σ σουσάμι, ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους

για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι

2 κ.τ.σ ελαιόλαδο

½ κ.τ.σ μαύρη ζάχαρη

2 κ.τ.σ βαλσαμικό ξύδι

1 κλωναράκι θυμάρι

2-3 βελόνες δενδρολίβανο

για το ντρέσινγκ:

½ φλ ελαιόλαδο

1 κ.τ.σ μπαλσάμικο

1 κ.τ.γλ μέλι

1 κ.τ.γλ μουστάρδα

χυμό και ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (2 κ.τ.σ)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το σπανάκι και τη ρόκα.

Ξεπλένουμε την κινόα και τη σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά με 2 φλιτζάνια μέχρι να το απορροφήσει όλο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να αφρατέψει και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες, αλατίζουμε ελαφρά και το καραμελώνουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε προσεκτικά να καραμελώσει χωρίς να καεί, σβήνουμε με το βαλσαμικό, προσθέτουμε το θυμάρι και το δενδρολίβανο και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.

Πλένουμε και στεγνώνουμε ένα πορτοκάλι και ξύνουμε λίγο τη φλούδα μου. Κρατάμε το ξύσμα για το ντρέσινγκ, καθαρίζουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε ροδέλες. Αλείφουμε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τις ροδέλες του πορτοκαλιού να καούν ελαφρά από κάθε πλευρά.

Στύβουμε το μισό πορτοκάλι και το ρίχνουμε σε γυάλινο βαζάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά του ντρέσινγκ. Κλείνουμε το βαζάκι και χτυπάμε να ανακατευτούν καλά όλα μαζί.

Τελευταίο καθαρίζουμε το αβοκάντο το κόβουμε σε κύβους και το ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα μαζί με τα φύλλα της ρόκας και το σπανάκι. Ρίχνουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι, την κινόα και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους, ρίχνουμε τη μυζήθρα ή τον ανθότυρο θρυμματισμένο, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.

Τιπ

Για να καταλάβουμε αν ένα αβοκάντο είναι ώριμο αλλά γερό στο εσωτερικό του χωρίς καφέ στίγματα αφαιρούμε το κοτσανάκι του. Θα πρέπει από κάτω το χρώμα να είναι κιτρινοπράσινο και όχι καφέ.