Είναι ένα άπαχο κομμάτι κρέας που γίνεται πολύ νόστιμο αν το μαρινάρουμε πριν από το ψήσιμο με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά. Ένα απλό τζατζίκι, μια καυτερή ή μια γλυκόξινη σάλτσα είναι τα καλύτερα συνοδευτικά του

Υλικά

1-2 χοιρινά φιλέτα περίπου 750-800 γρ

2 κ.τ.σ (30ml) ελαιόλαδο

½ κ.τ.γλ αλάτι

½ κ.τ.γλ μαύρο πιπέρι

από 1 κ.τ.γλ θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο

από 1 κ.τ.γλ σκόνη κύμινο και κόλιανδρο

και προαιρετικά από ½ κ.τ.γλ σκόνη τσίλι και τζίντζερ

1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ.τ.γλ ξύσμα λεμονιού

2 κ.τ.γλ χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού μαζί με όλα τα υπόλοιπα στεγνά υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα είδος πάστας. Αλείφουμε καλά τα φιλέτα, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για περίπου 2-3 ώρες.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά και το ζεσταίνουμε καλά. Σοτάρουμε τα φιλέτα για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά γύρω γύρω. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντας τα κομμάτια περίπου στο μέσο του ψησίματος.

Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην άκρη για 4-5 λεπτά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1-2 εκ και σερβίρουμε αμέσως.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε το πικάντικο φιλέτο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα και τζατζίκι, σάλτσα χαρίσα ή γλυκόξινη σάλτσα μύρτιλο (μπλούμπερι)

Σάλτσα μύρτιλο. Μεταφέρουμε το ταψί μέσα στο οποίο ψήσαμε το φιλέτο, στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε 175 ml ξηρό κόκκινο κρασί, ξύνουμε τα κομματάκια του κρέατος που πιθανόν έχουν κολλήσει στον πάτο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε 250 ml φρέσκα ή κατεψυγμένα μύρτιλα, 1 κ.τ.σ ζάχαρη και 1 κ.τ.γλ ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Διαλύουμε 1 ½ κ.τ.γλ κορνφλάουρ σε 2 κ.τ.σ κρύο νερό, το προσθέτουμε στη σάλτσα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει και να γίνει διάφανη.

Τζατζίκι. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε ένα αγγούρι (κατά προτίμηση βιολογικό). Κόβουμε τις άκρες του και το τρίβουμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε για περίπου ένα τέταρτο στο σουρωτήρι να στραγγίξει. Το στύβουμε με τα χέρια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ με μισό κιλό στραγγιστό γιαούρτι. Προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 κ.τ.σ ξύδι, ½ φλ ελαιόλαδο, ½ ματσάκι άνηθο και μερικά φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα, αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και βάζουμε το τζατζίκι στο ψυγείο για περίπου ½ – 1 ώρα πριν το σερβίρουμε.

Σάλτσα χαρίσα. Ανακατεύουμε 1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό με 1 κ.τ.σ χυμό λεμονιού, 1 κ.τ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη, 1 κ.τ.γλ χαρίσα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

∙Η χαρίσα (πουλιέται στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου) είναι μια πολύ πικάντικη πάστα ή μείγμα με νιφάδες αποξηραμένης καυτερής πιπεριάς, κύμινο, κόλιανδρο, αποξηραμένο σκόρδο και άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν πολύ συχνά στις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία και Αλγέρι). Θέλει προσοχή στην ποσότητα γιατί μπορεί να κάνει το φαγητό πάρα πολύ καυτερό.