Λίγο το προχωρημένο της ώρας, λίγο το απωθημένο που δεν έγινε υπουργός κι ως α’ αντιπρόεδρος της Βουλής δεν κάθεται τόσο συχνά στον προεδρικό θώκο, λίγο (ή και πολύ) που έμεινε χωρίς στήριξη από το κόμμα του στη γνωστή φορολογική του περιπέτεια. Αυτά και άλλα πολλά φαίνεται πως οδήγησαν τον Αλέξη Μητρόπουλο να πει από την προεδρική έδρα επικές κακίες για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην Ολομέλεια.

Ολα ειπώθηκαν λίγο πριν δώσει το παρασύνθημα της ονομαστικής ψηφοφορίας για την γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Ο Μητρόπουλος, βλέποντας τους βουλευτές της ΝΔ να είναι χαλαροί, τους υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα επιστρέφει στην έδρα η Ζωή. «Θα έρθει από Δευτέρα και θα γελάτε. Σωπάστε και θα αναπολείτε αυτά που μου λέτε τώρα στον διάδρομο» είπε περιχαρής.

Λείπει η γάτα και χορεύουν τα ποντίκια. Βέβαια δεν περιορίστηκε μόνο στα λόγια αλλά προχώρησε και σε πράξεις. Ο α’ αντιπρόεδρος απέφυγε δηλαδή τη 10λεπτη διακοπή που προβλέπεται πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας –παραστρατώντας από την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής που έχει ζητήσει να ακολουθείται η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου –κι εφάρμοσε την παλαιότερη παράδοση του Προεδρείου.

Σηκώθηκε, είπε «διακόπτουμε για 10 λεπτά». Κάθησε αμέσως και συμπλήρωσε, «διακόψαμε και συνεχίζουμε». Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να καταχειροκροτηθεί από τους νεοδημοκράτες βουλευτές αλλά να του φωνάζουν κιόλας «εσένα θέλουμε για Πρόεδρο».

… και το «ναι» της Ζωής στην ΠΝΠ

Σημειώνεται πάντως πως η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι βρισκόταν σε επίσημη αποστολή στην Αρμενία, ψήφισε υπέρ της ΠΝΠ –που αφόριζε στο πρόσφατο παρελθόν –με επιστολική ψήφο.

Στο άκουσμα και μόνο της είδησης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –με πρωτοστάτη τον Ανδρέα Λοβέρδο –και της ΝΔ –με σημαιοφόρο τον Αδωνη Γεωργιάδη –αποθέωσαν την κίνησή της με δυνατά χειροκροτήματα, ενώ ο ποταμικός Χάρης Θεοχάρης αναρωτήθηκε: «Στην πρώτη κύρωση ΠΝΠ λείπει, να δούμε τι θα κάνει και στη δεύτερη».

Καλά όλα αυτά. Νομίζω όμως ότι όσο χάρηκαν, χάρηκαν. Από σήμερα που επιστρέφει η Κωνσταντοπούλου, βλέπω –κυρίως τους προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ –να τη συναντούν πάλι στους διαδρόμους της Βουλής ή στην Ολομέλεια και να χτυπούν προσοχές. Αν φυσικά η Ζωή δεν δώσει τη δική της απάντηση για όλα αυτά.