Η Ιστορία όλα τα αλέθει. Εκ των υστέρων την κρίνουμε κάνοντας υποθέσεις. Με όλα εκείνα τα περιττά και αστεία «αν». Αν τότε είχε γίνει αλλιώς, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική! Τα λάθη δυστυχώς ανακαλύπτονται πάντα αργά.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα μπήκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και δεν λέει να βγει. Μας έφταιγαν οι πολιτικοί, γι’ αυτό τους αλλάξαμε. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση φέρναμε καλύτερους. Καλύτερους;

Μας φταίνε οι Ευρωπαίοι που μας δάνεισαν στις κρίσιμες στιγμές. Είμαστε εναντίον τους γιατί –όπως σε κάθε δανεισμό –επέβαλαν όρους. Στην οργή μας επάνω κάποιοι θέλουν να φύγουμε από το ευρώ. Να πάμε πού; Αγνωστο. Το άγνωστο είναι πάντα γοητευτικό ώσπου να γίνει γνωστό, να το υποστούμε, να πάθουμε για να μάθουμε. Κι άντε πάλι τα «αν». Αν είχαμε συμβιβαστεί!

Η Ιστορία όλα τα αλέθει, γι’ αυτό ο πολιτικός ηγέτης πρέπει να ‘χει αίσθηση της Ιστορίας, να μην παρασύρεται από τις αντιδράσεις της στιγμής και του πλήθους.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Το σκηνικό που έχει στηθεί από την κυβέρνηση ικανοποιεί κάποιους και ανησυχεί πολλούς και πάντως «δεν βγαίνει πέρα». Σε περίπτωση αποτυχίας, οδηγεί στην πτώχευση και στην απομόνωση τη χώρα. Τα επικοινωνιακά έχουν τα όριά τους.

Οι εικόνες της Βουλής και οι μπαρουφολογίες της τηλεόρασης θλίβουν τους Ελληνες που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και προσβάλλουν τη μνήμη όσων έφυγαν. Με υπομονή οι πιο σοβαροί αναμένουν να πραγματοποιηθεί η συμφωνία εντός της Ευρώπης, έστω την ύστατη ώρα. Δεν μπορούν να διανοηθούν κάτι άλλο. Δεν μπορούν να διανοηθούν τον Πρωθυπουργό, τον ηγέτη της χώρας, να μη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να αποδειχτεί Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης. Δεν είναι αυτό που περιμένει ο λαός από τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι φυσικό η κυβέρνηση μετά τον συμβιβασμό να υποστηρίξει ότι υπέγραψε την καλύτερη δυνατή συμφωνία ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις και η αντιπολίτευση να την επικρίνει ότι υπέγραψε ένα νέο Μνημόνιο. Αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως όταν –δυστυχώς –δεν υπάρχουν συναινέσεις.

Ο τόπος με δυσκολίες μεν, αλλά χωρίς κινδύνους έχει ανάγκη να πορευτεί εν ηρεμία. Χωρίς εκείνα τα εφιαλτικά «αν» που απεχθάνεται και σαρκάζει η Ιστορία.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός