Φανταστείτε μια Επιτροπή της Βουλής η οποία συνεδριάζει ώστε να επεξεργαστεί μια Πρόταση Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε αυτήν φανταστείτε να προεδρεύει ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ –ο βουλευτής Καστοριάς που έγινε γνωστός όταν έδωσε από του βήματος της Βουλής «ραντεβού στα γουναράδικα» –και να διαφωνούν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού κατηγορώντας την κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) ότι φυγομαχεί και αρνείται να ακούσει τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς.

Χούλιγκαν και τρομοκράτες

«Αυτό είναι ο χειρότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί» να φωνάζει –μαντέψτε –ο Διαμαντόπουλος και να του απαντά ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος και αγωγή, ρε τρομοκράτη; Να μάθεις πρώτα τον Κανονισμό και μετά να έρθεις να προεδρεύσεις;».

Ε λοιπόν αυτή η Επιτροπή, παρότι σουρεαλιστική, είναι αληθινή. Πρόκειται για την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία συνεδρίασε χθες με θέμα την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που μεταφέρει υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Εκρηξη κατά του Μάρδα

Οι εκρηκτικές στιγμές της κοινοβουλευτικής «τρέλας» άρχισαν όταν ο Διαμαντόπουλος έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για να προτείνει αυτός τη διαδικασία, προκαλώντας έτσι την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης αφού οι βουλευτές της ήθελαν να θέσουν θέμα διαδικασίας.

«Δεν είστε αντιπρόσωπος του λαού. Τι δουλειά έχετε εσείς να μιλήσετε πριν από τους βουλευτές; Δεν θα μας πει ένας εξωκοινοβουλευτικός πώς θα δουλέψουμε!» ήταν η οργισμένη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου. «Εχει δίκιο ο Πανούσης που αναρωτιέται ποιοι είναι αυτοί που σε εκλέγουν» φώναξε με τη σειρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο προεδρεύων επέμεινε και έδωσε τον λόγο στον Μάρδα. Ο αναπληρωτής υπουργός πρότεινε η συζήτηση για την ΠΝΠ να έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα χωρίς να τοποθετηθούν οι φορείς.

«Να ακουστούν οι φορείς»

Το γεγονός πυροδότησε εκ νέου την αντιπαράθεση και ο εισηγητής της ΝΔ εξέφρασε τη διαφωνία του για το ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να ακουστούν οι φορείς. «Είναι εδώ το προεδρείο της ΚΕΔΕ και το βγάλατε έξω. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε τι λένε οι φορείς» είπε ο γαλάζιος Χρίστος Δήμας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. «Φυγομαχείτε. Η ΠΝΠ έχει ήδη παραγάγει αποτελέσματα, αλλά φυγομαχείτε. Δεν θέλετε να μιλήσετε για την ΠΝΠ γιατί δεν σας συμφέρει» είπε ο Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε να ακούσετε τους φορείς, αλλά θέλετε τα χρήματά τους. Αν για κάποια ποσά υπάρχει ευρωπαϊκή απαγόρευση να μεταφερθούν σε επενδυτικούς λογαριασμούς, δεν πρέπει να το ακούσουμε από τους φορείς;».

Κροκοδείλια δάκρυα

Να αφήσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα κροκοδείλια δάκρυα κάλεσε τους βουλευτές τους ο εισηγητής από την πλευρά του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο Καραθανασόπουλος κατηγόρησε όμως και την κυβέρνηση ότι προχωρά σε μια «κατακριτέα ενέργεια» και για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα προχωρά σε ΠΝΠ.

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση διά στόματος Νίκου Φίλη. «Η εικόνα αυτή δείχνει μια Βουλή τουλάχιστον αναντίστοιχη με τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους λαού» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας είναι απροσδόκητες και δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε.

«Θέλουμε να θωρακίσουμε και πολιτικά τη χώρα και με την ψήφο της Βουλής» είπε ο Φίλης και υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη περίοδο πέρασαν από τη Βουλή αλλοιωμένες ΠΝΠ με άλλο αρχικό κείμενο και άλλο ψηφισθέν, «άλλες όπως της ΕΡΤ δεν ήρθαν ποτέ στη Βουλή».

Το δεκανίκι και το κατοικίδιο

Πάντως η ένταση ήταν τέτοια που η Ντόρα Μπακογιάννη είχε τον λόγο και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος προσπάθησε να τη διακόψει, του είπε: «Ελα, δεκανίκι, σταμάτα. Σιωπή, τώρα μιλάω εγώ». Μάλιστα, ενώ τα μικρόφωνα είχαν κλείσει, φέρεται ότι ακούστηκε ο Λοβέρδος να αποκαλεί τον Μάρδα «κατοικίδιο». Τελικώς και έπειτα από παρέμβαση του Νίκου Φίλη –και δύο διακοπές της συνεδρίασης –έγινε δεκτό το αίτημα για ακρόαση των φορέων.