Ίσως έχετε δει στη γραμμή της εκκίνησης ή έχετε γνωρίσει κάποιους δρομείς οι οποίοι δεν έχουν καθόλου στρες, καμία νευρικότητα και είναι τελείως χαλαροί πριν από την έναρξη του αγώνα. Αναρωτιέστε πώς μπορούν και είναι τόσο ήρεμοι; Διαβάστε ποια είναι τα τρία βασικά μυστικά τους και μπορούν να διαχειρίζονται με επιτυχία το άγχος που επικρατεί στους περισσότερους πριν τον αγώνα.

Μυστικό # 1

Έχουν εμπειρία από «κακό» αγώνα

Οποιοσδήποτε έχει εμπειρία σε αγώνες, εκτός από τα ρεκόρ έχει και τις κακές του στιγμές. Οι έμπειροι δρομείς σκέφτονται και σχεδιάζουν κινήσεις που θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικά και συλλογίζονται τι θα πρέπει να αλλάξουν στον επόμενο αγώνα. Κάποιοι άλλοι βρίσκουν χρήσιμο να οργανωθούν και να γράψουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για τον αγώνα, είτε στον υπολογιστή τους, είτε να τους δημοσιεύσουν σε κάποιο blog και να δεχθούν τα χρήσιμα -και άχρηστα- σχόλια των φίλων και συναδέλφων τους.

Μυστικό # 2

Δεν τους αφορά να ελέγξουν τα πάντα

Το να έχεις στρες για πράγματα που δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο, όπως για παράδειγμα τον βροχερό καιρό, αποτελούν βασική πηγή άγχους πριν από τον αγώνα. Οι δρομείς που έχουν εμπειρία, επικεντρώνονται στο τι μπορούν και τι δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως για παράδειγμα να ξεκουραστούν και να καταναλώσουν τις σωστές τροφές πριν από κάθε μεγάλο αγώνα, να διατηρήσουν τον οργανισμό τους ενυδατωμένο και να προγραμματίσουν τι θα φορέσουν πριν και μετά τον αγώνα. Ετσι, όχι απλώς αισθάνονται προετοιμασμένοι, αλλά είναι τόσο σίγουροι για την εξέλιξη του αγώνα, που δεν τους αποσπά τίποτα την προσοχή και παραμένουν επικεντρωμένοι στους τελικούς τους στόχους: τον καλύτερο χρόνο ή τη νίκη.

Μυστικό # 3

Διαχειρίζονται σωστά τους ανθρώπους που έχουν αρνητική αντιμετώπιση

Οι έμπειροι δρομείς γνωρίζουν ότι έχουν «δουλέψει» σκληρά για τον επερχόμενο αγώνα. Ετσι, ο οποιοσδήποτε προσπαθήσει να τους πείσει εκ των προτέρων, ακόμη και για… «το καλό τους», ότι «δεν έγινε και κάτι εάν δεν κάνεις καλό χρόνο στον αγώνα», έχουν το αντανακλαστικό να απωθήσουν άμεσα την αρνητική του ενέργεια και γνωρίζουν ότι αυτός είναι ένας ευγενικός τρόπος να τους υποτιμήσουν. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τέτοια άτομα, απλώς ευχαριστήστε τους ευγενικά και αλλάξτε θέμα συζήτησης. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να απομακρυνθείτε και να μην ασχοληθείτε ποτέ ξανά μαζί τους. Οι άνθρωποι που είναι υποστηρικτικοί, είναι γενικά στη ζωή μας η καλύτερη επιλογή.