Το δεύτερο ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ δεν άργησε. Πραγματοποιείται ακριβώς έναν μήνα από τη μαραθώνια συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο. Με τη διαφορά πως το νέο τετ α τετ, αύριο, θα γίνει στις Βρυξέλλες εν μέσω μιας διαπιστωμένης δυστοκίας στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία και αφόρητων πιέσεων από τους δανειστές για υποχώρηση σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. Επιπροσθέτως, η νέα συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο ορίστηκε ενώ έχουν μεσολαβήσει το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα αλλά και το διπλωματικό μαστίγωμα της ελληνικής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ για το θέμα της τρομοκρατίας και όχι μόνο.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ έρχεται σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποκαλύψει και στην κοινωνία την οικονομική ασφυξία της χώρας, αποφασίζοντας με ΠΝΠ τη δέσμευση των αποθεματικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος. Κίνηση που εξακολουθεί να προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

«ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ». Για το Μέγαρο Μαξίμου το νέο ραντεβού αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Οπωσδήποτε μία νέα συνάντηση με τον ισχυρό παίκτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει νέα ώθηση στη διαπραγμάτευση και ενδεχομένως να επισπεύσει και το κλείσιμο της συμφωνίας. Τα μηνύματα που παίρνει η κυβέρνηση από το Brussels Group δεν είναι τόσο αρνητικά όσο μεταδίδουν ορισμένοι εταίροι. Η ερμηνεία που δίνεται για τη συνεδρίαση του EuroWorking Group αλλά και για την αυριανή συνάντηση με τη Μέρκελ παραμονή του Eurogroup είναι πως κάτι κινείται στη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι δεν περιμένει οριστικοποίηση της συμφωνίας την Παρασκευή στη Ρίγα της Λιθουανίας. Ενδεχομένως η συνεδρίαση του Eurogroup να αποτελέσει έναν ενδιάμεσο σταθμό για τη συμφωνία, η οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει είτε τέλος του μήνα, είτε αρχές Απριλίου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Αλλωστε ορισμένες πληροφορίες επιμένουν για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 29 Απριλίου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΥΛΟΣ. Η νέα συνάντηση των δύο ηγετών οριστικοποιήθηκε χθες με το Μέγαρο Μαξίμου να υπονοεί ότι ήταν κοινή επιθυμία Ελλάδας και Γερμανίας, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές συντηρούν έναν καλό δίαυλο επικοινωνίας με τακτική επικοινωνία των διπλωματικών γραφείων Τσίπρα και Μέρκελ.
Το ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό έκλεισε έπειτα από επικοινωνία του διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη, που ήταν παρών και στη συνάντηση του Βερολίνου και του υπευθύνου για ευρωπαϊκά θέματα της Ανγκελα Μέρκελ, Μέγιερ-Λαντρούτ.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανιστεί σωστά προετοιμασμένος ενώπιον της γερμανίδας καγκελαρίου και εξ αυτού του λόγου όλη η σημερινή ημέρα στο Μαξίμου θα αναλωθεί στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ηδη ο κ. Τσίπρας έχει συναντηθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη μετά το τελευταίο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον και τα πιεστικά μηνύματα που κόμισε από το ΔΝΤ αλλά και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για επιτάχυνση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, ενώ σήμερα θα ενημερωθεί για τα βήματα που έχουν συντελεσθεί στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του Brussels Group όπου έχει διαπιστωθεί μία πρώτη προσέγγιση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ. Υπενθυμίζεται ότι μετά το ταξίδι στο Βερολίνο στις 23 του περασμένου Μαρτίου ο Πρωθυπουργός έστειλε αρκετά έμμεσα μηνύματα στη Γερμανία, με κύριο εκείνο που αφορά τη συμφωνία με τη Μόσχα για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, μη αναγνωρίζοντας την προνομία ορισμένων χωρών της ευρωζώνης (δηλαδή της Γερμανίας) να καθορίζουν τους ενεργειακούς προσανατολισμούς τους μη επιτρέποντας σε άλλες χώρες (δηλαδή την Ελλάδα) να το πράττουν.

Καυτό πακέτο για τον Ιούνιο

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός θα πει και στην Ανγκελα Μέρκελ ότι επιθυμεί οι καυτές πατάτες του Ασφαλιστικού αλλά και των εργασιακών να μετακυλισθούν για τον Ιούνιο σε μια συμφωνία-πακέτο.