Εδώ και αρκετό καιρό, σας κρατάω ενήμερους για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια οργανωτικής ανασύνταξης του κόμματος. Τελευταίοι για να παρέμβουν στα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος έμειναν οι 53, στελέχη της αριστερής πτέρυγας της τάσης ΑΡΕΝ του Αλέξη Τσίπρα και μέλη της ΑΝΑΣΑ.

Ετσι, λοιπόν, την Παρασκευή πραγματοποίησαν ανοιχτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι με θέμα «Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, το κράτος. Σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού σε συνθήκες πολιτικών εκβιασμών και οικονομικής ομηρείας».

Για ένα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Ηταν πολύ περισσότεροι από 53. Για την ακρίβεια ήταν γεμάτο το αμφιθέατρο και ο τίτλος των 53 έχει παραμείνει για τυπικούς λόγους. Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν και αρκετοί βουλευτές που δεν είχαν δημοσίως τοποθετηθεί στα εσωτερικά όπως η Μαρία Κανελλοπούλου, η Αννέτα Καββαδία και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ιδρυτικά μέλη αυτού του ρεύματος ιδεών Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Μάκης Μπαλαούρας.

Στα φανερά και όχι μόνο

Τοποθετήσεις έκαναν ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο που πρέπει να έχει το κόμμα σε αυτές τις συνθήκες, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος που αναφέρθηκε στα της διαπραγμάτευσης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς.

Το πραγματικό όμως ενδιαφέρον βρίσκεται στο παρασκήνιο και σε όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση. Μαθαίνω ότι παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά τις ζυμώσεις ανάμεσα στο δεξιό κομμάτι της ΑΡΕΝ και τους ρεαλιστές της ομάδας Μπαλάφα – Δούρου – Παπαδημούλη όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητάνε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας τάσης.

Οι 53 από τη μεριά τους, στις μεταξύ τους συζητήσεις, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσχωρήσουν στην ίδρυση νέας τάσης, αλλά να παραμείνουν ενεργοί ως ρεύμα ιδεών. Ομως πολλά θα εξαρτηθούν αφενός από τη στάση των υπολοίπων, αφετέρου από το εάν το κόμμα θα πάει σε συνέδριο, είτε τακτικό είτε προγραμματικό.

Κάτω στον Πειραιά

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το χθεσινό εργατικό – λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης που διοργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά. Αλλωστε αυτές οι επιτροπές που δρουν σχεδόν σε όλες τις συνοικίες της χώρας είναι ένα στοίχημα για τον Περισσό καθώς, μπορεί να πρωτοστατούν σε αυτές τα στελέχη του, όμως συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις και εκτός κόμματος. Κατά την παρουσία του στην εκδήλωση, ο Κουτσούμπας δήλωσε: «Παλεύουμε και ενισχύουμε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει την ενότητα της εργατικής τάξης, που ενισχύει την ταξική, κοινωνική, λαϊκή, αλληλεγγύη, που προωθεί την ανάπτυξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή συμμαχία, σε αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ και εκτός από φαγητό είχε και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ομως η παρουσία του Κουτσούμπα στον Πειραιά είχε και συμβολικό χαρακτήρα, αφού έγινε την παραμονή της έναρξης της δίκης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αλλωστε, μία από τις σημαντικότερες πτυχές που μπορεί να αποκαλύψει και ενώπιον του δικαστηρίου την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής συμμορίας είναι η δολοφονική επίθεση που είχε εξαπολύσει η Χρυσή Αυγή ενάντια στα στελέχη του ΚΚΕ στο Πέραμα λίγες μόλις ημέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ταυτόχρονα, για αύριο, πρώτη ημέρα της δίκης, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και δεκάδες σωματεία και συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι στη Νίκαια, και πορεία προς της φυλακές Κορυδαλλού.