«Πρόεδρε, σε ευχαριστώ σαν Ελληνας. Δώσ’ μου τη δύναμη να ανταποκριθώ στην αποστολή μου. Αλλωστε, εσύ τη δρομολόγησες με τον τρόπο σου…».

Είναι η ιδιόχειρη αφιέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου στο βιβλίο επισκεπτών στην πατρογονική οικία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Πρώτη Σερρών. Προσπερνώ όσα αναδύονται από την αφιέρωση –ότι, δηλαδή, ο Προκόπης ανάγει τον Καραμανλή σε πρόσωπο που τα πανθ’ ορά από εκεί ψηλά και μπορεί να παρέμβει στα καθ’ ημάς, διαθέτοντας πλέον μια υπερκόσμια και θεϊκή υπόσταση –καθώς δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε διαμαρτυρία περί βλασφημίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος αποτέλεσε και την αφορμή για να βρεθεί χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Σέρρες.

Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην επισημάνω ότι επί σερραϊκού εδάφους ο Πρόεδρος έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς τους πιστωστές και ευρωπαίους εταίρους, καλώντας παράλληλα τους άλλους λαούς της Ευρώπης «να πορευθούμε μαζί, γιατί μέσα από την Ευρώπη μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας και να διορθώσουμε μαζί την Ευρώπη ώστε να ξαναγυρίσει στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες ξεκίνησε».

Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: στο ελληνικό πνεύμα, στο ρωμαϊκό κράτος και στη χριστιανική διδασκαλία. Από την Πρώτη Σερρών, εξάλλου, διαμήνυσε στην εγχώρια πολιτική σκηνή ότι πρέπει να περιφρουρήσει την «ενότητα στις δύσκολες ώρες για τις μεγάλες αποφάσεις, πέρα από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις». Εκτιμώ ότι το μήνυμα αυτό είχε αποδέκτες πρωτίστως στην Συγγρού.

Στην κοιτίδα του καραμανλισμού υποδέχθηκαν τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Αχιλλέας Καραμανλής μετά του υιού –και συνεχιστή του στην πολιτική –Κωνσταντίνου και ο Πέτρος Μολυβιάτης, οι οποίοι τον ξενάγησαν στην οικία του ιδρυτή της ΝΔ. Μαζί του ξεναγήθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Νωρίτερα στις Σέρρες, ο Πρόεδρος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικήτα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη.